2024-05-17
间唔中就会想食章鱼烧而筑地gindaco无论系日本定香港都系我嘅最爱之前见太古城中心𠮶间执咗,原来搬咗嚟呢度佢系喺aeon入面,近对住马路个门口𠮶边,唔难揾冇堂食位,但为咗享受佢新鲜出炉嘅美味,我喺附近揾咗张长櫈坐低食今次叫咗四粒玉子章鱼烧,另加$8一杯抹茶牛奶✨️玉子章鱼烧(四粒) 5🧡/5好好味呀! 热辣辣新鲜食,个皮特别脆!每粒章鱼烧入面一定有一粒八爪鱼同埋感小姐好钟意个粉浆有淡淡嘅麦味捞埋啲碎蛋、蛋黄酱同takoyaki酱食,正!!啲碎蛋我永远会留返几粒仔最后食,refresh返个味觉🤪对于我嚟讲,一个人食四粒啱啱好因为始终食嚟食去都系𠮶个味,太多就会开始觉得腻✨️ 抹茶牛奶 3🧡/5坦白讲,佢其实真系一个好普通嘅饮品你大概都饮到抹茶粉嘅味,唔系好假𠮶种同埋根据我嘅经验,佢嘅糖浆永远都系喺哂个底不时饮两啖就要搅吓佢,如果唔系会饮到成啖糖浆,不过其实又唔系好搅得匀🙄但系⚠️ 唔知点解有时就系会想饮吓啲咁普通嘅饮品同埋佢跟嘢食嗌都只系加$8所以我都冇后悔,亦都觉得下次再食章鱼烧嘅时候会再叫🤣🤣🤣总结:4.5🧡/5章鱼烧真系我嘅comfort food☺️浅尝几粒就可以满足到我𠮶吓想食小食嘅
而筑地gindaco无论系日本定香港都系我嘅最爱
之前见太古城中心𠮶间执咗,原来搬咗嚟呢度
佢系喺aeon入面,近对住马路个门口𠮶边,唔难揾
今次叫咗四粒玉子章鱼烧,另加$8一杯抹茶牛奶
✨️玉子章鱼烧(四粒) 5🧡/5
好好味呀! 热辣辣新鲜食,个皮特别脆!
每粒章鱼烧入面一定有一粒八爪鱼
同埋感小姐好钟意个粉浆有淡淡嘅麦味
捞埋啲碎蛋、蛋黄酱同takoyaki酱食,正!!
啲碎蛋我永远会留返几粒仔最后食,refresh返个味觉🤪
对于我嚟讲,一个人食四粒啱啱好
因为始终食嚟食去都系𠮶个味,太多就会开始觉得腻
✨️ 抹茶牛奶 3🧡/5
坦白讲,佢其实真系一个好普通嘅饮品
你大概都饮到抹茶粉嘅味,唔系好假𠮶种
同埋根据我嘅经验,佢嘅糖浆永远都系喺哂个底
但系⚠️ 唔知点解有时就系会想饮吓啲咁普通嘅饮品
同埋佢跟嘢食嗌都只系加$8
所以我都冇后悔,亦都觉得下次再食章鱼烧嘅时候会再叫🤣🤣🤣
总结:4.5🧡/5
章鱼烧真系我嘅comfort food☺️
浅尝几粒就可以满足到我𠮶吓想食小食嘅冲动
特别欣赏同一间舖就算唔同分店,个味其实都好consistent
不过章鱼烧最好真系要趁热当场食,如果唔系个皮就好易淋,冇咁好食架喇😉