2022-08-23
系香港食野有时候觉得好贵,但好多时CP值都唔高。最近发现左一间环境舒适、食物特别、服务好既餐厅【On the Spot Cafe & Bar Restaurant】。餐厅位于天后,地铁站步行3-5分钟就到,非常方便。餐厅客人比较少,所以好安静舒适,约会纪念日都好适合。晚餐除左A La Carte之外,仲有5-course dinner set,岩晒选择困难症。
5-course dinner set:包括3个starters,一个main同一个甜品。本身starter有生蚝,但因为自己同朋友都唔食,所以餐厅转左脆皮乳猪俾我地。不过menu上既食材都系根据餐厅当日有既材料搭配,有D唔系menu上写既。
Starters
龙舌兰酒腌渍鲜带子:带子真系有少少酒味而且好新鲜,搭配牛油果又几特别。
法式鸡清汤:好有仪式感,味觉同视觉既享受。Waiter会系你面前倒清鸡汤入碗入面,之后再用复古香水樽喷上玫瑰露酒。鸡汤非常清甜,完全无味精,玫瑰露酒仲增加左D香味。
Main
红酒馔阿根廷肉眼扒:肉眼扒鲜嫩、软霖,牛味唔系好浓
Starters 脆皮乳猪:皮好脆,但又无咩肥膏既乳猪。下面搭配千层薯仔,中西合璧,好特别。
法式鸡清汤:好有仪式感,味觉同视觉既享受。 Waiter会系你面前倒清鸡汤入碗入面,之后再用复古香水樽喷上玫瑰露酒。鸡汤非常清甜,完全无味精,玫瑰露酒仲增加左D香味。
Main
红酒馔阿根廷肉眼扒:肉眼扒鲜嫩、软霖,牛味唔系好浓。红酒汁唔会好腻,带少少清香。搭配左D酸酸甜甜既莓果又真系好开胃解腻。
Dessert
木头造型蛋糕:朱古力卷蛋加埋新鲜云尼拿籽整成既雪糕,摆盘好靓,而个人觉得雪糕比较惊喜。
Dinner Set + $78配Signature Cocktail
Flower Sour: 非常打卡able既cocktail,本身烟熏左,所以开盖时好有仙器。Cocktail本身酸酸甜甜,好容易入口。酒味都唔算好劲。
A La Carte Menu
烧春鸡:有时候好怕烧春鸡鸡胸位置会比较柴,但因为可能火候控制得岩岩好,而且肚入面加左D非洲小米配南瓜,所以好嫩好湿润!而且除左鸡翼同髀,都去晒骨,所以都好方便。旁边仲有羽衣甘蓝,比较解腻。 餐厅整体CP值高,而且环境舒服!推荐!