2021-01-13 118 浏览
每次去亲食寿司第一时间都会睇吓餐牌有冇omakase嗌,厨师发板不时不食,最能够反映出餐厅嘅质素。今次我点咗10件寿司嘅omakase ($358)由上排开始分返淡至浓味食1珍宝牡丹虾,口感creamy又肥美2珍宝帆立贝,又肥又厚,一啖啪入口,满足感爆灯3深海池鱼:师傅加咗柚子碎喺上面,充份带出池鱼既香甜味,又多份清新嘅感觉4赤鯥,当造就是王道,有油香,有鲜甜,有口感 (食完要再追加🤤)5火炙喜之次:师父加咗个秘制葱酱喺上面,令烧过嘅喜之次多咗另一种非笔墨可以形容嘅味道(已加入追加list)6大拖罗: 材料新鲜肥美已经不在话下,师父嘅刀工令到本身入口即溶嘅大拖罗变咗入口爆发,炸到口腔充满tuna嘅油香7中拖罗:俾大拖罗炸完,食件中拖罗黎平伏一下味蕾,油份较少更食得出tuna嘅鲜甜,又有赤身口感8烟熏鲭鱼:呢件真系估佢唔到咁有惊喜,烟熏过去咗原本鲭鱼嘅腥味,因为系熏熟口感好好,有咬口9白子: 一入口,咬开既白子将每粒饭包住嘅味道同口感,三个字型容 不!得!了!10加拿大海胆: 够饱满又鲜甜食饱饱但意犹未尽嘅我就问吓师傅仲有咩推介,佢二话不说即刻落手整咗件火炙大拖罗海苔寿司,大拖罗经烧过啲

由上排开始分返淡至浓味食

1珍宝牡丹虾,口感creamy又肥美

2珍宝帆立贝,又肥又厚,一啖啪入口,满足感爆灯

10加拿大海胆: 够饱满又鲜甜

食饱饱但意犹未尽嘅我就问吓师傅仲有咩推介,佢二话不说即刻落手整咗件火炙大拖罗海苔寿司,大拖罗经烧过啲鱼油吧吧声咁涌出嚟,渗晒入去寿司饭度,再加埋香脆嘅紫菜,直头系个完美嘅ending
  • Omakase