2024-09-17 778 浏览
之前见ViuTV节目「准时开饭」曾经介绍过餐厅,今日终于有机会去荃湾一试佢哋嘅美食。餐厅楼高两层,空间宽敞,装修走工业风。餐厅亦有做午市套餐,CP值高,抵食夹大件,食物的定价贴地。间唔中去食晏都系一个唔错嘅选择,只可惜唔系附近返工。讲返食物,泰玖金砖蒜蓉包烘得金黄香脆,蒜蓉味香浓,店员都提醒我影相打卡要快,因为要趁热食先至好味。泰式拼盘有炸鸡翼、鸡卷、虾饼同鱼饼。鸡翼切开咗成单骨,食起上嚟方便多。全部都新鲜炸起,香脆唔肥腻。泰玖招牌蟹肉煎蛋卷,煎得香香热热嘅蛋卷,里包住超多嘅蟹肉,面头再加上蟹柳碎同蟹籽,口感满满。泰式马拉盏炒椰菜苗,炒得好香,菜苗嫩、口感爽。而且份量都好多。食物份量大到想叫多个粉面都唔惊食唔哂。所以最后直接叫个甜品。泰式芒果糯米饭、饭够哂软糯温暖,味道好平衡好好味。菠萝活性乳酸菌屎乐冰,成支益力多混落去嘅沙冰饮品,所以充满益力多嘅味道,而且同菠萝好夹,既消暑又解渴。

泰玖金砖蒜蓉包

泰式拼盘