2022-07-26
相信各位食开川菜的朋友都知道,要系香港食干锅其实选择唔多,而且入场门槛都比较贵,因为佢唔肯俾你只系叫1-2款𩠌菜,至少要叫你拣4-5款𩠌菜。而今日试下尖沙咀系首都广场岩岩新开的<嫲嫲辣辣>。其实系5-6年前都曾经系深水埗食过一次,印象中都唔错,但晚市价钱比较贵,今次就试下佢个午市。首先要讲下价钱,系午市黎讲未必话好平,但系干锅黎讲已经系门槛好低下,嗌3个𩠌都系$68蚊,而4个𩠌就$83蚊。𩠌菜方面选择都算多,咁今次为左试食就叫左4个𩠌,分别系羊肉、大尾鱿、花菜同埋篙笋。干锅的特点系够麻够辣外,最重要够香,同时唔会油淋淋的感觉。呢度的干锅Size都几大碗,上枱时都有香味,但稍嫌不足,而我之后即刻check 个碗底,都唔算话好多油,望落唔错。之后试味,首先试肉类,羊肉整得几惹味,最重要肉质唔鞋,比想像中有惊喜。大尾鱿本身系街市买一只都差唔多$40蚊,佢都俾左至少6-7块,而肉质爽脆,证明够新鲜,呢个价钱俾到呢个分量已经算系咁。最后试花菜同篙笋,我不嬲觉得花菜同干锅系最佳配搭之一,因为佢较易挂汁,食落会更加香辣入味,但又未去到菜类过辣的情况。花菜味道合格,未话算炒得好香,不过
之后试味,首先试肉类,羊肉整得几惹味,最重要肉质唔鞋,比想像中有惊喜。大尾鱿本身系街市买一只都差唔多$40蚊,佢都俾左至少6-7块,而肉质爽脆,证明够新鲜,呢个价钱俾到呢个分量已经算系咁。最后试花菜同篙笋,我不嬲觉得花菜同干锅系最佳配搭之一,因为佢较易挂汁,食落会更加香辣入味,但又未去到菜类过辣的情况。花菜味道合格,未话算炒得好香,不过都入晒味,送饭一流。而篙笋由于相对无咁入味,其实系作为解辣的作用,俾口腔休息一下。
个餐其实仲送一碗白饭同埋送豆浆或汔水,以价格黎讲都无乜挑剔,想过下干锅口瘾时可以再黎食过!