元朗人气点心店一哥点心由原本喺元朗,去到湾仔开分店啦。😽 一于试吓水准系咪一样咁高先。🧐五指毛桃炖猪骨($33)[好味度:8/10]首先叫个炖汤滋润一吓。🤓 呢度既炖汤分开上半月同埋下本月,各有三款选择。🙋🏻‍♂ 五指毛桃有嘅功效。👨🏻‍🏫 同埋猪骨一齐炖,清清哋,但系又清甜。😋 最紧要就系唔太油。😂黑松露鲜虾饺($32)[好味度:8/10]平时好多时黑松露嘅嘢食,啲人会话有浸石油气味。😖 但系我觉得今次佢嘅黑松露嘅份量控制得啱啱好,有黑松露酱独特嘅香味,但系又唔会冚咗个虾饺。😋 虾饺皮晶莹剔透,见到入面满满嘅虾肉。🤓 虾肉就好出色,超重虾肉味。🍤黑金流沙包($26)[好味度:7/10]哩个流心包嘅卖相就非常吸睛。😜 虽然细个咗少少,但系每个都系完全黑色嘅,再加上扫上金色嘅设计,令到卖相十分吸引。🏅 一搣开个饱,鲜黄色嘅奶皇就会不断流出,真系非常流心。😗 有时仲会咬到成旧嘅咸蛋黄,可以见到真系真材实料。👍🏻鲜人参花胶灌汤饺 ($36)[好味度:8/10]成盅灌汤饺入面嘅汤真系非常鲜甜,亦都有阵阵人参嘅甘香。😯 每啖灌汤饺入面都有皮,肉,同埋鲜甜嘅汤底,真系好满足。☺ 而且,仲可以揾都原

五指毛桃炖猪骨($33)[好味度:8/10]

五指毛桃炖猪骨

黑松露鲜虾饺($32)[好味度:8/10]

黑松露鲜虾饺

黑金流沙包($26)[好味度:7/10]

黑金流沙包

鲜人参花胶灌汤饺 ($36)[好味度:8/10]
成盅灌汤饺入面嘅汤真系非常鲜甜,亦都有阵阵人参嘅甘香。😯 每啖灌汤饺入面都有皮,肉,同埋鲜甜嘅汤底,真系好满足。☺ 而且,仲可以揾都原条嘅人参同埋花胶,果然系冇呃秤。👀 好味之余,对身体又好。🥳

鲜人参花胶灌汤饺

啤梨凤梨菓 ($36)[好味度:6/10]
哩个点心嘅卖相亦都系好cutie。😍 成旧菓子用左煎堆嘅技巧做咗啤梨形状嘅外壳,所以会有煎堆嘅口感。😲 但系入面就充满咗台湾凤梨酥𠮶种馅料,所以真系几甜吓。😳 有啲外脆内软嘅口感,哩个点心整体上好特别。😗

啤梨凤梨菓

趣致小白鼠 ($30) [好味度:6/10]
哩个亦都系佢哋另一个招牌点心。🤩 佢系白老鼠咁嘅造型㗎,真系超级可爱。🥰 佢嘅外层由糯米造成,而且个糯米皮都几厚吓,所以真系软绵绵咁。🐁 而且入面喺红豆馅,真系几饱肚吓。🤤

趣致小百鼠

佢除左新式点心外,传统点心一样非常掂。😝 顺带一提,呢到唔收加一之余,茶钱竟然只系4蚊。🤯 而且茶壶入面系用原个三角茶包,茶味够香浓,唔会淡到似水咁,非常贴心。👏🏻
五指毛桃炖猪骨
黑松露鲜虾饺