2018-09-09
喺自己屋苑附近, 冇咩大众化嘅甜品店。 但近天晋汇沿著食肆走廊, 有间甜品店几受欢迎 而且有很多选择。 今晚喺附近食完晚饭 再来个甜品满足一下。室内装修亲切且色彩缤纷。很喜欢吃椰皇炖出来的甜品, 滋润 又养颜。D24榴梿椰皇(冻) $64有榴梿,小丸子,椰皇 ,椰奶,海燕。 榴梿和椰皇两者都是我的最爱。 浸著D24嘅棷奶, 显得格外香甜。 D24榴梿肉 味道香浓, 未上枱已经闻到, 正所谓榴梿飘香就是如此。 食落甜香滑溜, 配上椰奶海燕, 啖啖滋味。 香浓嘅D24 还配上小丸子, 一浓一淡口咁亦丰富。 当然也不会错过椰皇内的椰皇肉, 幼滑又有椰香。香蕉士兵$49(冰香蕉,云呢拿雪糕,脆米,焦糖脆脆)阿仔点了个香蕉士兵。 部分香蕉用冰冷藏著, 云呢拿雪糕香甜软滑, 焦糖嘅味道带出整个甜品味道, 否则只有又硬又冻嘅冰同雪糕。 如果采用绵冰会比较容易入口。雪燕红枣杞子炖鲜奶$59雪燕是植物的木髓, 胶质很重,有滋阴润燥的作用。 炖鲜奶好滑好香,唔会太甜。老公系养生一族唔食冻嘢。雪燕这些平民补品, 好适合做甜品。 有啲似蒟蒻嘅质感但比较爽。比较起我发现D24榴梿比云呢拿雪糕更加甜, 难怪阿
室内装修亲切且色彩缤纷。
很喜欢吃椰皇炖出来的甜品, 滋润 又养颜。
D24榴梿椰皇(冻) $64
有榴梿,小丸子,椰皇 ,椰奶,海燕。
当然也不会错过椰皇内的椰皇肉, 幼滑又有椰香。
香蕉士兵$49
(冰香蕉,云呢拿雪糕,脆米,焦糖脆脆)
雪燕红枣杞子炖鲜奶$59
老公系养生一族唔食冻嘢。
比较起我发现D24榴梿比云呢拿雪糕更加甜, 难怪阿仔都转軚食我果份榴梿甜品。