2020-07-07
某日心血来潮,想去西环睇日落。可惜天公不造美,大大旧云遮住太阳,所以唔等日落,六点半左右就去食晚饭。西环真系唔熟,其实随便系openrice揾到呢间意大利餐厅。黎到既时候,餐厅仲未有人。老板同店员都系外国人,而老板应该系意大利人。老板出黎问我地有无订枱,我地话无。老板入去睇一睇佢份booking list,数过有一张枱剩,就比我地入去。张枱都几细,不过明白系小本经营,应该个晚都几full booking。好彩有位啫。我地嗌左Caesar Salad,Classic Margarita Pizza,一个special意粉同埋甜品tiramisuCaesar Salad菜非常新鲜,都足料,面撤左好多parmesan cheese。Classic Margarita Pizza最传统既PIZZA最容易睇到个间餐厅整PIZZA好唔好食。MENU写住系Stone baked pizza,石烤的。唔知系咪呢个原因,pizza特别香脆同有风味,呢到既pizza比较特别,唔会话好厚。而Margarita既配料都好好食。一流!Special 忘记名了其实呢碟意粉系我睇店内有个写住special既黑版到有
Caesar Salad
Classic Margarita Pizza
Special 忘记名了
其实呢碟意粉系我睇店内有个写住special既黑版到有然后嗌,已经唔记得叫咩名。系大虾蕃茄酱意粉,少少辣。虾新鲜,意粉好正宗,似手工意粉,但唔知系咪佢地自己整。蕃茄酱再加少少辣好好食。
Tiramisu
同样地,去意大利餐厅,点可以唔叫传统既tiramisu呢!真系要正宗意大利餐厅先会整得好食。出面既Tiramisu硬掘掘,正宗tiramisu应该系好松软的。而Bresola既tiramisu正正就系软绵绵再配上清香既咖啡味。
我地两个人食左900几蚊(有嗌普通野饮),不过气氛好好,服务更加系一流。老板成日走黎关心啲食物岩唔岩我地口味,问我地意见。
P.S. 我当日唔小心跌左只好细既耳环落地,揾极都揾唔到,老板当场帮我揾,但揾唔到。佢同我讲话会收铺清洁个时再望,到11点左右打黎话揾唔到,夜晚比较黑,会系第二朝开铺前再帮我揾揾。点知第二日真系揾返!!!!!!!!!!好彩咋!!!!!!!!!!!!!!!!
Thank you for the owner of the restaurant and staff, they helped me to find my lost earing. Nice food and excellent service, I will come again and try other delicious food!