2011-07-25
其实我甚小写食评 因为本人比较懒 但系今次真系不吐不快前排系openrice见到 ron's kitchen 食评d相 望落好似好吸引又冇negative rating 所以去沙田探老爷奶奶时 我同老公顺便去科学园试一试啦去到见到招牌写住 ”Ron's Kitchen Fine Dining“ 但系ambience就一点都唔似fine dining 。。好似去左红蚂蚁类似的高级茶餐厅多d。。好。。光坐低之后望望个menu 。。夷?之前见到openrice相中d菜色冇系menu ge? 问问之后原来那些都系私房菜 -。- 冇得order算啦~甘唯有order something else 啦。。。其实个menu d 野本身唔系太attractive 所以好辛苦先拣到order时 我地想order 果d野 竟然全部sold out 系]全部 sold outbasically 4 样appetizer 3 样已经sold out 。。。main 同pasta各两样 soldout 。。。ehh 我系8点到。。虽然唔系早。。但都未至于太迟啊?重点系 你甘多野卖晒 你系唔系应该俾menu我果时
但系今次真系不吐不快
order时 我地想order 果d野 竟然全部sold out 系[b]全部 sold out
重点系 你甘多野卖晒 你系唔系应该俾menu我果时讲呢? 当时我同我老公系对住坐 。 我老公order 个waiter就指指指话呢几样sold out 又唔讲出声
完全挡我冇到 。。hello? 我系咪透明架? 我出声话我都想知 佢先走过来讲俾我听 。。呵呵。。唔怪得知要指而唔讲。。
个waiter(其实以佢衣著我怀疑佢系manager)d英文真精彩 。。一间西餐厅。。系一间自称fine dining ge 西餐厅系咪应该请一些识英文ge waiter呢?
order 完后 面包就上台 面包本身普通 not warm ~不过不失 ~不过何解一间fine dining restaurant 系用盒装牛油?
其实系呢个stage我已经好失望 不过我一向都觉得food quality系最重要 我未试d野食系唔会下判断 我老公仲话不如下次带埋老爷奶奶细佬啊嫂来 可以试私房菜菜色
appetizer 到: Salmon Tartar in Fresh Milk and Dill sided with grilled apple (tartar? 笑死~ 三文鱼牙石?u mean tartare right?) 我本身唔想点呢个 因为我觉得好容易整 我也常常系屋企会整 不过因为all other options are sold out 所以冇计
哇~冇味ge?好boring~而且佢话sided with grilled apple 系冇讲笑 系得两块好干ge所谓grilled apple。。no chemistry nor complimenting of ingredients~差~ 不过都未到重头戏
order 左两个main:
1)Fresh Clam Angel Hair with Garlic and Olive Oil (留意:clam not clams? 我几惊佢真系得一只clam) ehh。。呢个系无言
我立即问问我老公 我地唔系order angel hair meh? 点解来左份伊面??
系~冇错~系伊面~你系咪挡我低低地? 俾碟伊面我挡angel hair?
冇clams 味 冇鲜味 同埋最惨系 咸到爆。。。 真系肾藏病。。又干。。。食到我地妈妈声
2)Char Broiled Iberian Pork Chop with ginger Apple Sauce
其实食到呢道我已经发誓永远唔再光临
虽然个猪扒都算average 其实我觉得overcook 左 都偏干 不过我当时已经冇expectations 我只记得 猪扒一份加冻side dish vegetable 几块
食到最后 唔知啊“唔识英文”哥哥系咪太得闲 早排decide食meh佢已经好似好赶住落单 系甘问得未
以家食到尾又系甘想拿走d碟 明明未食完 佢问都唔问就想攞走 搞到我老公要叫住佢 真烦
问佢边道 validate parking ticket 佢又讲到唔知讲mut甘 。。。无奈。。
其实d waiting staff attitude 系唔差 起码polite 但系明显唔够training
整晚ge experience 系极差 食到好唔开心 我真系唔明点解我竟然系第一个俾negative rating
其实佢个招牌害左佢 佢应该写family restaurant 因为真系似高级茶餐厅多d fine dining? Are you kidding me??
我觉得如果你系附近又唔介意俾多d钱(唔系好贵但绝对唔便宜)食d唔好食ge西餐(我系甘用西餐呢两个字 因为according to 佢个menu 都唔知佢系specialize meh cuisine) 你可以试试 不过如果你对食物都有小小要求 my advice is : Don't come.
好似我甘食到一肚气就无谓