2008-03-12 34 浏览
星期六入迪士尼玩, o系Disneyland hotel食lunch先, 多数都系会拣呢间中菜. 因为佢d野食真系几好味架! 都黎过好多次,次次都系食lunch的,因为lunch先有点心, 点心做得好精致!今次食左个两位的午餐,$168/位,另外再散叫~其实set几抵, 因为有头盘,点心,汤,小菜,粉面同甜品.先讲头盘, 烧鹅+ 叉烧, 屋企人话d,烧鹅冇呃人, 唔系烧鸭.点心拣左大路的虾饺, 烧卖, 荔茸角(做成天鹅形状,几靓),个人认为荔茸角最好, 因为炸得刚刚好, 唔渗油.要左例汤, 椰子煲鸡. 好清甜,好好味呀~跟住小菜系唔知咩炒虾仁同埋金银蛋浸豆苗..两个小菜都唔错, 金银蛋浸豆苗虽然系cheap野,但系好足料, 所以都几咸.然后拣左海皇炆鸳鸯米, 本身自己都系钟意食鸳鸯米, 口感好又特别, 呢度的海鲜有带子,鱼,虾仁, 煮得唔太油,几好.除了套餐,仲叫左珍宝海鲜春卷,煎萝卜糕,蒜蓉紫苏面蒸斑片同埋一个蟹盖.珍宝海鲜春卷好好味~系我每次黎必叫的, 好大条又脆, 入面有椰菜同虾仁等海鲜,good!煎萝卜糕都几好架, 一丝丝萝卜, 冇乜肥腊肉, 煎得刚刚好!蒜蓉紫苏面蒸斑片: 紫
因为lunch先有点心, 点心做得好精致!
今次食左个两位的午餐,$168/位,另外再散叫~
其实set几抵, 因为有头盘,点心,汤,小菜,粉面同甜品.
要左例汤, 椰子煲鸡. 好清甜,好好味呀~
跟住小菜系唔知咩炒虾仁同埋金银蛋浸豆苗..

蒜蓉紫苏面蒸斑片: 紫苏面好靓,淡紫色放在中间, 旁边约有8件斑片围住. 面系幼而软身的, 本身无味,但加上大量蒜蓉一齐蒸就变得好够味. 而斑片味道都唔差.
椰香蟹盖: 蟹盖卖相同样好靓, 用一个金色蟹形状的器皿装住, 一上枱好香, 食落一丝丝蟹肉, 有d牛油香味, 叫黎一齐share食就唔错, 如果一个人食晒都几漏.

完美的一餐当然少不了甜品,
要左芒果布甸, 桂花红豆糕& 陈皮炖雪梨.
芒果布甸好好味, 好多芒果肉, 而布甸中间有一层类似啫喱, 呢度d server话唔系用布甸粉开, 所以咁原汁原味.
桂花红豆糕都唔错, 桂花同红豆系分开两层的, 做成米奇头, 唔太甜.
陈皮炖雪梨系另一推介, 听讲有d客人系专登黎食呢个甜品的, 好滋润, 陈皮味道好香, 造型又靓, 原个梨拎去炖. 几特别, 比起西餐用红酒浸梨好味得多.

总括黎讲, 呢度的水准确系唔错, 我的至爱都系点心同甜品.
如有迪士尼年票仲有8折,好抵!
桂花红豆糕& 陈皮炖雪梨