2015-01-30
KL转区做嘢,今日farewell佢。拣番上次同佢食lunch同一地点新舖“火车头”。12:30去到都劲爆场超多人,差啲摄唔到最后张吉枱。Lunch set冇啱食嘅,散叫各自一碗火车头招牌汤河,再叫牛油果软壳蟹纸米卷。汤河好大碗,汤底闻落觉得有种熟悉嘅药材味咁,饮落几顺喉冇乜味精富牛香。材料丰富:肥牛肉熟咗啲但都易咬开有肉味。牛腩、牛筋好腍又入味。牛丸好弹牙。牛柏叶过咗火候有少少硬。萝白索哂汤底冇渣。面头仲有葱头同炸蒜片。河粉都几滑。整体味道几平衡唔错。牛油果软壳蟹纸米卷砌响碟面造型好似个菠萝够特别,咬落又脆又软棉又爽,外皮唔会太厚,啲酱汁好似肠粉啲甜酱咁带微酸,好味!又食燥牛又炸嘢咁,我即时饮番个寒底椰青水蹬番匀。KL仲可以饮热姜茶,可能正正得负都唔定…😂希望KL响新地方事事顺利🍀👌,有缘嘅大家第日再约过做饭友啦﹏