早两个星期打电话订枱,呢度原来分两个午餐时段,系12-1:30同1:30-3点,上班一族都唔太方便,好彩最后餐厅肯比我book12:30-1:45。餐厅位于Soho区,都几远。餐厅有两层,上层楼底颇矮。平日Set Lunch有前菜,Pizza同饮品,价钱$178加一,都唔平。另外有两个餐可以选,一个得pizza,一个得前菜加汤,价钱就平少少。前菜2选1。分别有吞拿鱼同Parma Ham沙律可以选。Insalata Di Tonnomixed salad, cherry tomatoes, tuna吞拿鱼沙律系沙律杂菜加车厘茄上面再加上唔少好似罐头吞拿鱼,味道适中,油份足。份量唔少,平实不花巧。我见同事食既Parma Ham沙律分别不大,不过好似Parma Ham名贵少少。作为跟餐沙律系可以,但系作为主菜就tui左少少。Pizza4选1。见OpenRice d comment讲到呢度d pizza系全港第一,即管试试。Tramonto Sul Marefior di latte Agerola, cherry tomatoes, anchovies, oregano, basil, bl

前菜2选1。分别有吞拿鱼同Parma Ham沙律可以选。

Tramonto Sul Mare
Tramonto Sul Mare
fior di latte Agerola, cherry tomatoes, anchovies, oregano, basil, black olives

Pizza一大个,份量比想像中大,一开四大块,同行友人话正宗食法系拎起一块对折先放入口食,如果唔系啲料会跌哂出嚟,果然系。先讲饼底,㶶边见到少少,上枱热辣辣,应该即烤。不过食落完全唔脆,连㶶边都唔脆,唔系我杯茶。呢度Pizza系比较松软同烟烟韧韧个d,非常饱肚。口味方面,我拣左有鱼既Pizza,不过其实鱼分量好少,而且味道偏咸,主要系芝士同橄榄味道,当然都有车厘茄同少量basil叶,最后撒上香草。不过其实芝士拉丝并唔多。

Margherita
San Marzano tomatoes DOP, fior di latte Agerola, basil

同事请我试左一块Margherita,基本上主要都系fior di latte Agerola芝士味。
Diavola
Diavola
San Marzano tomatoes DOP,  fior di latte Agerola, dried sausages of black Casertano pig, basil

同事呢款Diavola我就无试,不过见到香肠比较多,可能食呢款会好味d。

饮品可选咖啡/茶/朱古力或汽水,算多选择。
热朱古力
我拣左平时少有得叫既热朱古力。拉花都好用心,可以扮饮左咖啡哈哈。味道正常。

同事加$30要左个Tiramisu,卖相都唔错,同事话正宗。

个餐食完都饱肚。呢度既Pizza可能系正宗,不过并唔系我钟意嘅薄脆香口Pizza。至于系咪全港第一,唔好太夸张好wor,大把餐厅好食过啦!
2022-09-30