2015-07-03
铜锣湾轩尼诗大厦入面有个隐世food court, 虽然系由food republic主理, 但每次黄昏时间去都唔多人, 好易揾位咁水静鹅飞, 难怪个food court都要搞d印花优惠, 食满3次$40就有$10 cash coupon我之前已经嚟呢个food court食左两次, 一次食韩国野, 一次食星马野, 两次都唔好食,不过反正只差一次就有coupon, 见呢间又几多好评, 所以就嚟试下见到晚餐嘅set有唔同配搭, 主要都系 盅饭 and/or 点心 and/or 菜印象中盅饭有大约5款选择, 点心就有十几款~唔想食咁多饭, 所以拣左"两个点心+菜"嘅set, 价钱系$48包杯饮品首先拣左个四宝淮山鸡扎, 因为见到"淮山"呢两只字即刻感觉健康原本仲谂紧第二款点心拣咩, d店员就力推我点虾饺平时系茶楼食虾饺, 唔系特点都系大点, 咁抵食, 就一于听佢地建议啦~菜就系蒜蓉炒菜心 (原本仲以为系油菜, 想叫全走...)叫左野食之后, 佢会俾张飞你去饮品counter换野饮, 同埋有个装置话你知几时拎得野食, 我保持我一向嘅健康习惯, 去饮品counter叫左杯热柠水因为我坐得近晓厨
我之前已经嚟呢个food court食左两次,
一次食韩国野, 一次食星马野, 两次都唔好食,
印象中盅饭有大约5款选择, 点心就有十几款~
原本仲谂紧第二款点心拣咩, d店员就力推我点虾饺
菜就系蒜蓉炒菜心 (原本仲以为系油菜, 想叫全走...)
我保持我一向嘅健康习惯, 去饮品counter叫左杯热柠水
因为我坐得近晓厨轩个counter, 所以后尾个店员都亲自将食物拎到我张台俾我, 够细心!
等左一阵, 野食陆续到齐, 可以开餐~ 虾饺 --> 呢个价钱真系估唔到有四粒虾饺咁多! 仲要每位都唔算细粒, 外皮软滑, 入面嘅虾亦弹牙, 呢个价钱食到咁有水准嘅虾饺真系好surprised!!
四宝淮山鸡扎 --> 鱼肚好大片, 淮山好大片, 火腿好大片, 鸡肉好大片, 样样野都好足料好抵食!
蒜蓉炒菜心 --> 又系好大碟嘅抵食之选! 仲要条条都系芯! 条条都切到好幼好细方便入口, 加埋蒜蓉好惹味, 不过略嫌油腻
至于饮品counter出品嘅热柠水, 同我上次嚟食一样, 都系好涩, 因为d柠檬唔系靓货
之前系呢个food court食左两次都好失望, 估唔到呢间咁有惊喜, $48咁多野食仲要味道唔错!
如果大家夜晚经开铜锣湾又想食点心, 不妨嚟呢度试下