2024-09-06
💎花图💎呢一间新派中菜餐厅位于海港城里面,净系个门口已经够哂霸气,餐厅嘅设计以特务为主题😎,入到去就好似探险故事嘅神秘花园咁😆,由内到外都系打卡热点😍,佢哋仲有独立房,可以俾一班朋友聚餐,嘢食方面以fusion菜为主,而嘢饮方面记得记得一定要叫返杯Cocktail👍🏻,事关佢哋嘅鸡尾酒卖相特别,味道都相当出色嫁😍😍今日朋友生日所以就拣咗呢间餐厅试试佢,我哋就拣咗呢一个套餐 🍸 苍•CONG 每位$1188 🍸,由前菜去到甜品,基本上质素都相当满意,必食菜式呢个set都有埋,价钱方面就见仁见智,我就觉得合理嘅😌🍴前菜 :💚荔枝汁渍荷兰串茄💚潮式冻鱼饭💚陈皮香草酱焗伊比利亚豚肉前菜三款都各有特色,特别系伊比利亚豚肉😋,佢面层嘅酱酸酸甜甜咁几开胃,陈皮味又唔会过重,肉质弹牙🤤豚肉够晒爽口🍴汤:💚花图爵士汤 :套餐里面,我就最钟意呢一个爵士汤🥰,卖相够晒特别,系一个类似麒麟外型既汤盅,用瓦嘅物料造成,所以保温度特别高👍🏻,由上菜到我系咁打卡之后去到饮晒全程都系热辣辣,一定要俾个赞佢👍🏻👍🏻,至于里面嘅材料相当丰富😍,螺头,花胶不在话下,仲系用咗龙虾汤做汤底,超浓郁仲带鲜味🤤,最特别嘅系佢哋加入
🍴前菜 :
💚荔枝汁渍荷兰串茄
💚潮式冻鱼饭
💚陈皮香草酱焗伊比利亚豚肉
🍴汤:
💚花图爵士汤 :套餐里面,我就最钟意呢一个爵士汤🥰,卖相够晒特别,系一个类似麒麟外型既汤盅,用瓦嘅物料造成,所以保温度特别高👍🏻,由上菜到我系咁打卡之后去到饮晒全程都系热辣辣,一定要俾个赞佢👍🏻👍🏻,至于里面嘅材料相当丰富😍,螺头,花胶不在话下,仲系用咗龙虾汤做汤底,超浓郁仲带鲜味🤤,最特别嘅系佢哋加入咗蜜瓜🫣,煲过后令到整个汤升华,清甜得嚟仲带果香味,味道又几夹㖞,唔错唔错👍🏻👍🏻
🍴主菜:
💚妙龄乳鸽二重奏
💚珍珠芙蓉龙虾球配肠粉底
💚花图和牛宝盒
主菜方面,呢三款都相当有特色,卖相都唔错,其中比较特别嘅系和牛宝盒,佢嘅酱汁就似系出边嘅水煮鱼咁😆,酸酸辣辣带点麻,和牛口感较嫩,系必食之选👍🏻
🍴蔬菜:
💚手工腿蓉莴笋面
🍴主食:
💚龙虾膏海胆炒饭 :其次就系呢款海胆炒饭,都系我喜爱之一,佢系用咗日本马粪海胆炒成😍,饭炒到粒粒分明,金黄色嘅系用咗龙虾膏去炒,所以睇落比一般炒饭更加鲜艳👍🏻,食起上嚟又唔会觉得腻,算系一款奢华嘅炒饭😎
🍴甜品:
💚茶香绣球豆腐 :最后甜品方面就系以姜茶糖水做底,面层就有一朵盛开嘅花,好似绣球咁嘅豆腐,不过整体味道一般,唔算太过特别
🎂生日拼盘 $238 :预早订咗一份生日拼盘,佢里面包含咗餐厅散叫嘅甜品,蜜瓜甘露,黄‘柑‘香橙卷,纸醉金迷同埋黄金寿包,蜜瓜甘露系呢度必食嘅甜品之一,不过我就觉得一般,佢比较甜😩,蜜瓜嘅调色味比较重,但个卖相系几靓😍
🍹Bubble Colada $138 :最后Cocktail我哋就拣咗比较多人叫同打卡一流嘅两杯,呢杯colada💜紫色嘅就系紫薯味,有阵时会推出绿色嘅就系斑兰味,味道较易入口,面层嘅泡泡绝对系女生至爱,而里面仲有惊喜,系紫薯丸子😍,整体上都唔错,酒精浓度比较低,超适合女士之选👍🏻
🍹Foggy Spectre $158 :另外呢一款造型相当型格,佢主要系Tequila ,然后加入接骨木花香味嘅酒,再加入洋甘菊甜酒,再用烟熏一熏,饮落花香味较重👍🏻,仲有一阵阵木熏香气😌,都系必饮之选🤗