2019-01-21
放工轻松小聚,黎到湾仔食街汕头街尽头的’港’,未入到去已经见到有班客人系窗口bar枱饮酒倾计,有好relax既感觉。首先黎莲藕片呢只莲藕片食法很新颖, 将莲藕切到好薄, 再轻轻炸过变成脆片, 淋上腐乳汁, 晒上少许葱花. 拎上枱时腐乳香已经飘来, 莲藕片大小切得刚好, 食入口时腐乳味搭上莲藕脆片很开胃, 加上温感略冷的葱花, 作为前菜很适合, 爱试新口味更加必试. 再试豆豉鲮鱼凯撒沙律, 个人觉得又是一道中西混合必试前菜. 碎碎的鱼块混在面包粒, 生茶和芝士粉当中. 卖相很fresh. 骤眼见以为鱼块和沙律分开, 但夹起一齐食入口的感觉出奇地夹. 豆豉鲮鱼和芝士的咸搭上淡面包的味道刚好, 味道更出, 令生菜食落口很清新. 避风塘芝士蟹肠粉系成晚至爱既菜式, 上枱即被浓浓芝士香味吸引, 芝士控必试! 近乎无味的肠粉在碟低被煎, 质地偏干身, 但上面被满满的芝士覆盖, 少酸而带咸的芝士带出的少少咸味, 配上少少蟹肉, 蟹籺和好细粒的蒜粒, 满足!当KFC Kong Fried Chicken出场既时候,大家都畀畀咁浮夸既容器吸引住系系咁影想。而个鸡本身就系西柠鸡既味道,不过不失。最后既话
首先黎莲藕片
莲藕片
豆豉鲮鱼凯撒沙律
避风塘芝士蟹肠粉
避风塘芝士蟹肠粉
港式咸柠炸鸡
最后既话梅乳猪皮薄馅靓,唔系酒楼个d得皮无肉,衬热食就更脆。
话梅乳猪
仲有好多款菜式想试,下次再黎!