2015-03-23 2568 浏览
上朋友家开party, 订左Ocean Three 生蚝及其他海鲜。朋友之前订过佢地嘅海胆,觉得好好食,但今次就可以话系难食⋯⋯不过anyway, 主角系生蚝! 我地顺路喺附近寿司店买左几只美国珍宝蚝,真系手掌咁大只,可惜食落有口感,但真系冇乜味⋯⋯只有过瘾。(店帮你开埋,虽然方便⋯⋯但拎到返去冇晒蚝水⋯⋯自己开的话千祈唔好倒左/冲走D蚝水啊!!! 如果开到有壳碎,小心拨走就得。)而喺Ocean Three 订左一人一只Fleur des eaux 同Gillardeau No.0。前者不错,但印象唔深;但后者,首先够大只啦(网上介绍No.愈细即系愈大,No.0即系最大~但都冇珍宝蚝咁大只),然后,入口系好咸嘅海水味,但咬开,即刻涌出鲜甜味,加上佢爽脆嘅口感,真系久久不能忘怀!不过,Ocean Three唔包开蚝,但Gillardeau个蚝形系好似船仔咁,比一般生蚝难开,都要D功夫、耐性,同力量⋯⋯由于太鲜味,唔需要落柠檬或生蚝酱。

由于太鲜味,唔需要落柠檬或生蚝酱。

外卖送餐
  • Gillardeau No.0