2018-02-13 2751 浏览
圣诞前夕约晒啲girl friends出嚟食好嘢.呢一间都系喺OpenRice见到食评几好所以就出嚟试吓。老实讲呢𠮶啲靓妹服务员嘅态度真系一般般,感觉系hea hea地嘅.一坐低就安排左一个沙律比每位食客非常新鲜开胃。另外仲有呢一盘日式前菜卖相非常靓仔。食落亦唔错。同朋友出得嚟,梗系叫支梅酒倾吓计啦。几香甜。第一道菜就系呢一个鱼子炖蛋。非常之滑溜,蛋味好香。如果唔系有相片限制呢,就会将佢烧果幅相都upload上嚟。烧龙虾之前呢其实师傅已经叫我地呢预备影相机呢去影低佢火烧嘅一刻。其实都几壮观的场面。师傅都几劲,而且龙虾都未食之前都系爬来爬去嘅。所以你可以知道佢系几弹牙新鲜。之后呢一个呢就系烧鲍鱼啦。鲍鱼经过牛油嘅烧法,带起佢嘅无限鲜味!肉质好靓非常之弹牙。烧嘅时候直头见到只鲍鱼系郁嚟郁去,非常之咁新鲜。不过略嫌有啲咸。烧鹅肝入口即溶,同带子同面包好夹。呢个和牛都系非常之新鲜,不过列略嫌佢落得太多蒜蓉干,仲盖过咗牛肉本身嘅香味。另外一个烧新鲜牛呢就比较我觉得好食啲啦。肉质好鲜嫩啦,里面夹左一啲香葱啦。同埋好juicy啦.味道刚刚好.炒杂菜我当然非常喜欢啦。但相片限制嘅关系就冇upload上
圣诞前夕约晒啲girl friends出嚟食好嘢.
呢一间都系喺OpenRice见到食评几好所以就出嚟试吓。

前菜

一坐低就安排左一个沙律比每位食客非常新鲜开胃。
前菜

另外仲有呢一盘日式前菜卖相非常靓仔。食落亦唔错。
梅酒

同朋友出得嚟,梗系叫支梅酒倾吓计啦。几香甜。
炖蛋

烧龙虾

之后呢一个呢就系烧鲍鱼啦。
鲍鱼烧

鲍鱼经过牛油嘅烧法,带起佢嘅无限鲜味!肉质好靓非常之弹牙。
鹅肝

烧鹅肝入口即溶,同带子同面包好夹。
和牛

牛柳烧

炒杂菜我当然非常喜欢啦。但相片限制嘅关系就冇upload上嚟啦。
铁板烧公仔

最后嚟到炒饭嘅时候。
炒饭之前师傅问我地想要整一个乜嘢嘅公仔。

我𠮶位识讲日文嘅朋友就话你间野叫秋田,你梗系要整个秋田特产怪兽俾我啦。
师傅当堂吓了一跳
,什么是秋田怪物呢?
上网揾左一轮,就整咗呢两只秋田怪兽出嚟都收货呀几靓呀。

整件事系非常之开心嘅
,食物水准都好高!整体来讲略嫌啲食物嘅条配系咸左少少。

可能系已经用了好多牛油去炒同烧,再加埋盐同埋好多条配嘅蒜蓉,某啲𩠌菜会咸左少少,因为𠮶啲材料已经咁新鲜,本身已经有好好嘅鲜味。个人觉得太多调味料,反而盖过左本身嘅鲜味。

咁嘅食物水准,同埋师傅咁好嘅服务,价钱当然唔会系平呀。

但系间唔中豪一豪,觉得做嘢咁辛苦都值得嘅。
2017-12-23
庆祝纪念