2015-11-24
近期呢一间铺可以话系人气飙升,事关因为佢入选左米之莲街头小食嘅得奖名单。其实佢开业初期我就已经有光顾过,𠮶时已经觉得非常之唔错,近期见佢入选米之莲咁把炮,所以就在返嚟呢一间铺头,去怀缅一下同埋呀去睇下佢系咪真系咁有料到。事关佢出咗名,又撞正午饭时间,舖入面有好多好多人,所以就算我只系一个人啊都要等几分钟先有位。一坐低我就落单,叫咗一份炸酱云吞捞面,不过可能因为佢实在太忙啦,我足足等左差不多15分钟,先至有得食。等咗咁耐终于有得食,份量其实都几大㗎 ,三只云吞+都好多炸酱,个面又多㖞仲要陪埋个汤,先至卖紧$36 ,所以我就觉得好抵食嘅。大份还大份,味道好啊先至系最实际嘅。老实讲,我觉得佢好掂,首先讲云吞,虾肉同猪肉嘅比例各占一半,虾肉拣得好好,都几新鲜同埋真系有虾嘅鲜甜味。另外猪肉嘅调味非常出众,都偏向咸味重少少嘅,但系唔会过量,好正好正。炸酱方面,保持一贯嘅高水准,小小偏甜,配合埋咸味同肉本身嘅味,取得左一个好嘅平衡。到面底方面,都算系弹牙,而且完全冇难食嘅碱水味,烹调时间亦掌握得几好,唔会话煮到淋哂。不过讲到成餐嘅精华,我就觉得系配捞面嘅𠮶个汤,入边嘅葱白非常非常之香,汤底淆得好好,
不过讲到成餐嘅精华,我就觉得系配捞面嘅𠮶个汤,入边嘅葱白非常非常之香,汤底淆得好好,表面上好清,但实在好浓味,不过就唔系会令到你好喉干嘅𠮶种,同埋应该落咗小小虾子,所以个汤好鲜甜,令我大有惊喜。
另外系服务方面我要额外赞一赞老板娘,因为舖头出咗名,人气高左自然多人嚟食,所以啲嘢食自然要等耐左,我眼见老板娘不断致歉同埋安抚食客,为大家要等咁耐而感到唔好意思,非常有礼貌而且非常谦虚,系百忙之中仍然同食客有讲有笑,每个客人离开嘅时候,都会多谢佢同埋衷心咁希望客人下次会再嚟,呢一点,系好多而家连锁嘅餐厅已经揾唔到架啦。
整体我成餐饭都食得好满意,性价比高、质素好而且服务有礼,我一定会再返嚟。