2022-08-11
近来,中环The Pottinger开咗绝美餐厅"HUSO" !Huso系盛产顶级鱼子酱嘅鲟鱼品种,单听餐厅名字就知佢哋专食靓鱼子酱!据说餐厅菜式仲糅合咗地中海和法式料理元素,可以尝到好多口感细腻嘅新派料理!结合埋餐厅艺术布置,相信好快就会成为中环区火热嘅Dining好去处!趁著阳光好,打卡靓,今次我就与友人来个快闪Lunch!Lunch menu可自选2 course HK$288 或 3 course HK$328,前菜方面除左有Tomato & Fennel Velouté、Citrus Kale Salad 外,仲可加钱升级食 Steak Tartare 或 Oyster Champagne Caviar。主菜方面,有蘑菇意大利饭、香草烤鸡、Daily Catch、Penne Bolognaise Parmesan、或者加$98 选择Roasted US Picanha。牛臀肉盖既位置食落都算松软。选择多多,丰俭由人,感觉几高自由度!✦ 面包篮 🍴3/5每一款面包都唔同,焗起热辣辣,搽牛油食好正!我钟意德式结面包,外皮脆脆地,口感好好!\Appetizer/✦ Steak Ta
✦ 面包篮 🍴3/5
\Appetizer/
✦ Steak Tartare 跟餐+HK$58(单点:HK$198)🍴3.5/5
牛肉他他有酸瓜调味,捞埋蛋黄,口感幼滑 ,加埋自家制脆片食,几香口。不过略嫌
调味有点重,咸咗啲!
✦ Oyster champagne caviar 跟餐+HK$68(单点:HK$198)🍴4/5
日本生蚝经过轻煮,口感更扎实肥美,又可平衡过份creamy嘅质感。再配上鱼子酱及秘制酱汁,味道好fresh!
✦ Dior Egg.Champagne.Soft Boiled Egg HK$258(另外追加)🍴4.5/5
Dior Egg真系必食嘅前菜!以香槟做嘅高汤果冻,包住半熟温泉蛋,切开时澎湃嘅蛋液流出,真系引死人!连鱼子酱食,清新中带有鲜甜味!价钱略贵,但味道绝对值回票价!
\Main/
✦ Roast US Picanha 跟餐+HK$98(单点价:HK$368)🍴3.8/5
慢煮牛臀腰肉,肉味浓郁,难得系牛肉无咩脂肪却煮得好腍,嫩滑,伴creamy嘅马铃薯泥食,不错呢!
✦ Herb Roasted Chicken🍴3.5/5
烤得外脆内嫩嘅烤鸡,食时啖啖香草味,更突出鸡肉嘅肉香!食时不忘点上店家自制嘅酱汁,成件事好惹味!
\Daily Dessert/
✦ 朱古力慕丝蛋糕配热情果酱 🍴3/5
食完两个Main,感觉都几饱,呢个慕丝蛋糕偏酸,正好解腻。