2018-10-17
相信唔少朋友都试过约人食饭,而观塘区要数有特色嘅餐厅,其中就一定要数Le three。呢间餐厅位于宜安街,条街系出名嘅海鲜街,经营左好几间专门食海鲜嘅档口,而le three就系少数位于呢条街嘅cafe。等左唔洗好耐就有位俾我地,一入到去就俾佢以蓝色做主调嘅装潢吸引左,俾人好舒服嘅感觉,墙上仲挂左著名景点santorina嘅壁画,让人有置身于其中嘅感觉,令人胃口大开。点餐没多久,便来了是日餐汤,鲜茄薯蓉忌廉汤。呢个汤系由新鲜蕃茄每日即场熬制而成,而薯蓉同汤嘅比例亦配合得非常平均,令我好想再饮多碗呀!而沙律都好新鲜,有三文鱼系沙律入面更加令整个沙律更丰富、更有口感,赞!前菜有炸天妇罗大虾,呢个炸虾非常大只,炸得亦刚刚好,不会太油又不会太腻,配埋沙律酱点黎食,一流!主菜系顶级美国肉眼扒,我地点左5成熟,肉质鲜嫩而不硬身,有入口即溶感觉,份量更有手掌咁长,满意!之后黎左墨汁海鲜意大利饭,笔者最钟意食意大利饭,当然要试试佢啦!果然冇令我失望,香浓墨汁伴上鲜虾带子,简直是天衣无缝。个饭质感刚刚好,入口仲有余温,唔错唔错。总括黎讲,大家黎开牛头角或者观塘,不妨黎呢间试下,价钱合理,食物都好食。