2020-10-07 391 浏览
中秋前夕借势约朋友食饭做节🌕,我哋去咗K11新开嘅「稻埕饭店」。由于订咗枱,去到可以直入,无订枱嘅话又咁爆场,真系要等位!餐厅都几先进,我哋一坐低店员就为我哋送上手机紫外光消毒机同电子屏幕菜单🖥。朋友唔大食(仲走淀粉质)🙈,所以我哋只系叫咗两个小食、一份主菜同甜品。鹅不是鸭肉(例牌)($98),餐厅嘅菜式名食哂字,有趣有趣🤣。无骨鹅肉有七至八片,以台式白卤水浸制,所以唔会过重口味,食落清爽。伴碟除咗令菜式变靓之外,亦让食客进食鹅肉前后可以清清味蕾。其中包括姜丝芽菜同腌菜甫萝卜,后者好入味好好食🤤。不够.臭豆腐($68),臭豆腐嘅造型精美,好似积木咁一件件搭住。从来唔食臭豆腐嘅我见佢唔系太臭🤣,所以㩒住个鼻试咗一件,原来食落系无乜臭味,而且非常脆口。盐酥猪扒卤肉台梗米饭($86),以一个托盘咁盛住饭、猪扒、蛋同甜酸子姜。🥚溏心蛋流心效果一流;子姜偏辣,则作开胃之用。卤肉饭选用台湾直送台梗9号米,🍚米粒饱满,黏性较平日食开嘅强。卤肉份量多,肥瘦适中,仲有搭配椰菜。不过饭就唔算多,应该系单点Size。盐酥猪扒🐷超好食,而且大大件!炸皮又薄又香口,脆得嚟唔热气,炸衣同肉身并不分离,肉质松软,正
鹅不是鸭肉
鹅不是鸭肉
不够.臭豆腐
盐酥猪扒卤肉台梗米饭
卤肉台梗米饭
盐酥猪扒
盐酥猪扒🐷超好食,而且大大件!炸皮又薄又香口,脆得嚟唔热气,炸衣同肉身并不分离,肉质松软,正😋。
桂花酒酿丸子
桂花酒酿丸子($36),原来呢个甜品系热食嚟㗎😳,丸子偏淋身,但都有几多粒下;估唔到桂花酒汤嘅酒味都几劲🍶,另外仲有好多杞子。
冻桂花胚芽米水
饮品方面🥤,我哋要咗冻桂花胚芽米水($32)同蜂蜜白苦瓜汁($38)。前者几好饮,胚芽同米水好夹。后者系我朋友点的,味道无想像中咁苦,但都唔系我杯茶。
总括嚟讲,饭店主打台菜,不过好多菜式都真系🇹🇼台湾原味道,好少喺香港嘅台湾餐厅见到,颇特别的!那些年的古早回忆在稻埕饭店...。
2020-09-29
盐酥猪扒