2016-03-28 540 浏览
满布泰国菜既九龙城, 就算住起果头, 都食唔哂每一间所以都要拣黎食, 事前当然要上Openrice望下边间多笑脸先啦, 识食紧系要做定功课!一于起复活假最后一天, 去暂时无喊脸既泰象馆试试只系晚上6时半, 都已无虚席, 要等位, 就好似日本咁, 好野先会多人排队唯有起门口望望餐牌, 睇定有咩好食先突然间见到门面贴住"不设加一服务费", 喂....即时吸引哂~虽然是2个人的成张单的10%, 但有时去到d全无招呼的餐厅时, 呢10个百仙都觉得比多左每次外出用餐必定会点一个蔬菜, 要饮食平衡嘛咸鱼炒芥兰 $58, 点完无耐就送到, 效率超快用的是芥兰苗, 所以唔会老, 好嫩, 有少少的咸鱼味道, 很惹味!因为呢个泰式酸辣凤爪沙律 $68 都几辣的关系, 男友点了一枝泰国Singha 啤酒$28消辣下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食无骨凤爪都几多只, 爽脆入味泰国菜出名之一的虾饼, 无理由唔叫架但又想食春卷㖞, 好彩呢度有双拼, 咁就满足哂2个愿望啦 $72新鲜热辣炸起, 食既时候要小心熨咀呀!春卷满爆的内容, 大多是蔬菜丝,我钟意食炸物香口野, 不过最基本不要一夹起见到个底有
满布泰国菜既九龙城, 就算住起果头, 都食唔哂每一间
一于起复活假最后一天, 去暂时无喊脸既泰象馆试试
唯有起门口望望餐牌, 睇定有咩好食先
每次外出用餐必定会点一个蔬菜, 要饮食平衡嘛
咸鱼炒芥兰 $58, 点完无耐就送到, 效率超快
singha beer + 咸鱼炒芥兰
下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食
无骨凤爪都几多只, 爽脆入味
酸辣凤爪沙律
泰国菜出名之一的虾饼, 无理由唔叫架
虾饼拼春卷
新鲜热辣炸起, 食既时候要小心熨咀呀!
春卷满爆的内容, 大多是蔬菜丝,
我钟意食炸物香口野, 不过最基本不要一夹起见到个底有好多油, 同埋咬落是有脆的感觉
呢度做得到我基本要求
春卷
虾饼将一件切为两份, 让客人食得方便d, 又可以share食多d
切开一半都唔叫细件, 质感也是实在的, 蘸埋泰式甜酸酱, perfect match!
虾饼
晚餐点都要d米气落肚, 今次唔叫菠萝海鲜饭(平日男友食泰菜必点的)
而是点了海南鸡饭, 颜色较鲜黄的姜油饭, 一啲都唔油, 出来的还是一粒粒的饭粒, 没有黏埋一旧旧
鸡件大约有7-8件, 包括鸡翼及小鸡腿, 除左呢2件外, 其余都系无骨架
仲要肉质系嫩滑
海南鸡饭
唔多肥膏的鸡, 附送的是辣鸡汁一款, 唔似新加坡的海南鸡有3款汁
甜甜地, 微辣的汁, 更加想食多碗饭
海南鸡
题外话/补充资料: 虽然呢度系不设加一服务费, 唔好以为佢地既服务态度差或者零服务㖞, 各侍应都很亲切! 不过注意, 就是这里只收现金, 要带定多d现金去呀!
2016-03-28
singha beer + 咸鱼炒芥兰