2021-03-24
旺角Le Viet越菜餐厅位于旺角最旺中心地带,近港铁站,非常方便,今次系我第三次光顾,之前两次都系食午餐,今晚衬阿女放工得闲就约埋佢系旺角shopping 下再食饭撑下枱脚😆。餐厅地方好大,空间感非常好,每张格都有透明胶板隔开,疫情期间,令食客食得十万个放心。阿女钟意食海鲜,打开餐牌就比个大头虾吸引,好啦,今晚一于豪一豪🤣;仲有order左我钟意食嘅咖哩牛腩煲拼印式薄饼。侍应哥哥话个牛油大头虾制作需时,大约要15分钟左右,咁好啦,先点一个小吃顶下肚先;香茅猪颈肉纸米卷 - 上面铺满劲多花生碎碎,增加香味同口感,猪颈肉烧得好香,中间嘅粉丝清清地,balance番整个味道。咖哩牛腩煲,用个火㷫住黎食,煲入边有牛腩又有牛根;牛根大大旧,已炆到好似啫喱状,好林滑,咬落烟烟韧韧,超级正;牛腩肥瘦均匀,牛味算重,又唔会起渣,煲入边另外嘅配料都唔好放过丫😆⋯⋯尤其系薯仔🥔,大大旧,好粉糯薯味重,而个咖哩汁如果再辣🌶啲就更prefect,印度薄饼蘸点呢个汁食就系超级无敌咁好味,薄饼又唔会油腻,最终encore多一客,捞埋啲咖哩汁😋一啲都冇嘥😆。重头戏,牛油焗大头虾,十分诱人嘅橙红色卖相,整只虾开边,
重头戏,牛油焗大头虾,十分诱人嘅橙红色卖相,整只虾开边,每边都有手掌咁大件,虾身铺满蒜蓉牛油,蒜蓉焗到脆卜卜,巨大嘅大虾头藏住丰腴嘅虾膏,味道浓郁香气十足,虾身爽口弹牙,呢个菜色、香、味同卖相都一流,打卡攞赢晒💯。