2019-03-17
公司team building, 有人揾左系公司附近既食蒸汽海鲜既店包场。一入到去d灯光同格调都唔错。有个大screen播著歌,仲有一个小台仔可以对著screen唱k,最适合搞party。佢衣款系蒸气锅,系有个锅系底,之后再放海鲜系上层蒸。我地叫左个set食,第一味𩠌系石锅火焰爆膏大头醉虾,唔系蒸既,系放系个底锅到整熟佢。食落有好香既白酒味,个虾头大到同虾身一样。个虾头劲多膏,个虾身点小小辣椒豉油,就最开胃跟著就放左d 米同乳鸽系个锅底,准备最尾个乳鸽粥。第一味蒸既𩠌就系蒸深海龙趸件。龙趸件咁样蒸法,比平时街食炒既质地更加滑,唔会好鞋口。另外有d西兰花,大豆芽一齐蒸,都吸左唔少龙趸既鲜味。下一味就系蒸贵妃蚌拼蕃薯贝。贵妃蚌个壳够深,加上咁样蒸法,成个壳都兜著d汤。所以要小心翼翼咁夹佢出来,唔系就哂左d 汁。一来就紧系饮左d 汁先,个贵妃蚌净系旧肉都有手掌咁大,厚肉得来又弹牙,又够鲜味。用碗装来蒸既鲜拆蟹肉手工玫瑰花生豆腐。滑得来又有口感既豆腐,同平时有d 唔同,再加埋面头既蟹肉,就又滑又有味道。主菜就系蒸青花龙虾,龙虾质地非常弹牙,又有鲜味,龙虾头又有d 膏。个人最钟意就系食龙虾,所以
佢衣款系蒸气锅,系有个锅系底,之后再放海鲜系上层蒸。
跟著就放左d 米同乳鸽系个锅底,准备最尾个乳鸽粥。
主菜就系蒸青花龙虾,龙虾质地非常弹牙,又有鲜味,龙虾头又有d 膏。个人最钟意就系食龙虾,所以系唔会放过每一忽既龙虾肉。
之后系栗子蒸本地新鲜鸡,蒸鸡件特别滑口,熟得来肉质又唔会太鞋。比平时系出面食既蒸鸡仲要出色
额外叫左个本日精选的梅菜五花腩,店舖支持用香港本地材料,石澳梅菜。蒸出来唔会太咸,因为有位同事好钟意食梅菜,所以我一条梅菜都食唔到。不过个五花腩唔会太咸,同埋蒸既时间岩岩好,唔会太un
蒸左咁多味𩠌,所有海鲜既精华都流左落下面个粥到。佢地用左日本十六壳取代普通既白米,煲足成餐都依然仲有一粒粒,又有咬口又有益。咁多精华流哂落去,味道就当然是够啦。
最尾叫多左个心太软做甜品,本来以为佢都系好似平时咁焗出来。但佢地都系用蒸既方法来整。但又意外地好食,切开有浓郁既朱古力浆,口感唔会太硬刚刚好。
配埋绿茶雪糕一冻一热,感觉好满足。
总结来讲,食材新鲜,味道不错。每一味𩠌都会有店员帮我地调较埋蒸既时间。系蒸既时间又可以同朋友同事倾下计,饮下野。
Ps.每食完一味𩠌,都会有职员帮我地收倒左d 壳,很贴心。