2024-02-29
呢几日返工压力大到爆煲,放工即刻约埋同事去relax下,记得之前去过尖沙咀有间靓靓打卡餐厅「Library」有outdoor位置可以边食饭边饮野🍸一入到餐厅就会经过圆拱型嘅走廊,上面铺满白色植物装饰,超正嘅打卡位🤩户外位置仲有一幅布满花花🌸嘅墙身啱晒影相同chill下🩷香烤春鸡超高质👍🏻必点!我地点咗半只烤春鸡,皮脆肉嫩,切落去嘅时候啲皮仲系脆卜卜,鸡肉非常juicy爆晒汁,春鸡已预先腌制,已经唔需要再点任何调味料,够晒入味,配菜嘅洋葱、蕃茄仔同红萝卜条经过烤焗后已经变得软腍入味,吸满鸡肉汁嘅精华,香甜又鲜味🉐香辣蚬肉扁意粉餐厅嘅招牌菜式,每台都必定会嗌👍🏻扁意粉完全冇落任何调味,全靠大蚬本身嘅鲜味同海水味渗入意粉之中,意粉软硬适中,加上大蚬嘅鲜味,令味道层次提升茴香猪肉肠•猫耳朵粉猫耳朵粉口感较为烟靭有咬口,店员提醒我地要趁热食如果唔系就会影响咗佢嘅口感,非常贴心🩷加入切碎嘅猪肉肠同西兰花,茴香味道与猪肉肠互相融合,配搭得宜黑松露薯条香脆粗身嘅炸薯条系饮酒不可缺少嘅小食,脆卜卜嘅薯条上洒上芝士碎,配上黑松露沙律酱非常香口,一条一条食唔停口😋四大美人Four Beauties呢杯系有酒
香烤春鸡
香辣蚬肉扁意粉
茴香猪肉肠•猫耳朵粉
黑松露薯条
四大美人Four Beauties
呢杯系有酒精成份嘅cocktail,以白酒为主加入不同嘅果汁,杯酒以茶壶形式上,杯内同碟上衬托鲜花,味道fruity带果香,酒味唔会太浓,啱晒女仔饮🍸
Resting Corner
同事点嘅mocktail,以earl grey为主,加入新鲜嘅士多啤梨、柚子汁同姜汁,味道酸酸甜甜,十分清新🍹
📍Library Restaurant and Bar (尖沙咀)
尖沙咀弥敦道74-78号文逊大厦3楼
人均消费:$300-400