2015-05-17 948 浏览
好耐冇嚟红磡,好耐冇食天王喇!终于再会!好开心!店内装修大致上冇乜转变!但多咗好多好日本特色嘅装饰!真系同去咗日本食拉面冇分别,反之踏入拉面天王更有亲切感呢!由店员手上接过order纸,价钱依然都系咁良心^_^仲多咗几款小食!今期限定拉面系⋯胡椒天王😍哗~芝士,正!就拣呢个啦~期待中⋯台上嘅调味用品摆放得好整齐,台面亦好干净,得见管理上做得好好👍🏻各员工亦都好nice...久等喇!!拉面终于放喺我面前!同墙上poster一样样咖!太强喇!师傅好细心哦。先饮一啖汤,好香嘅黑胡椒味好浓嘅猪骨汤!再慢慢将铺面嘅芝士沾汤拉高,会心微笑中!点形容好?心情好兴奋呀!同pizza热辣辣拉开有咩分别?一丝丝嘅芝士丝,与面条溶为一体!真系同poster所形容一样:芝味无穷!!配料加入粟米粒,令每啖汤更加香甜!叉烧肥瘦适中,入口溶化,真系叉烧有叉烧味^_^,味蛋好新鲜,蛋黄水汪汪好juicy,啱啱好系匙羮size,好有趣㖞!个汤真系好正!一饮再饮!煲左十几个钟嘅汤,又冇味精!一定要饮多啲,补充骨胶原!台面上有个芽菜系任食嘅,不过唔食辣嘅朋友就唔好试,因为真系好辣!相反,爱辣嘅朋友一定要加上面度食,好爽好辣
好耐冇嚟红磡,好耐冇食天王喇!终于再会!
😍哗~芝士,正!就拣呢个啦~期待中⋯
久等喇!!拉面终于放喺我面前!
胡椒天王
同墙上poster一样样咖!太强喇!师傅好细心哦。
台面上有个芽菜系任食嘅,不过唔食辣嘅朋友就唔好试,因为真系好辣!相反,爱辣嘅朋友一定要加上面度食,好爽好辣好正咖!再饮返支怀旧樽装可乐!解辣一流!
我下昼五点左右入嚟,食到中途⋯忽然之间全场满座!为咗唔阻住人家做生意,我好快食饱就埋单,出到门口发现已经排长龙⋯拉面天王,你系得嘅!开业唔够一年已经搞到要排队⋯好在自己早一步到,如果唔系可能仲喺门口等紧位⋯

题外话/补充资料: P.S.问过店员,点解味蛋同出面D拉面店颜色有唔同,出面普遍系蛋白偏深啡色!答案原来系拉面天王啲鸡蛋系每日新鲜制造,100%日本蛋,浸制嘅时间系几个钟,而出面深啡味蛋会浸泡两日或以上先会愈深色⋯愈深色即愈浸得多日😰听到都觉恶心⋯鸡蛋新鲜食会好啲吧⋯浸咗咁多日先食,对身体好咩?特别系对男人(ー ー;),所以蛋都系新鲜食先有益!
2015-05-16
胡椒天王