2017-10-15
我真系好钟意打边炉,钟意到可以1日3餐都打!今日身痕真系好想lunch打,左揾右揾,终于揾到附近有间,即刻冲过去跷脚牛肉锅 ($88)有牛丸、牛舌、牛柏叶、牛筋、冬菇、粟米、秀珍菇、金菇、生菜及娃娃菜,上菜时非常震撼,因为差啲满到泻!饮一饮汤先,牛肉味劲浓郁,不过对我呢个完全唔食得辣嘅人,都觉得辣,要加啲茶落去一齐煲先食到。牛肉系鲜牛肉,脂肪少但食落冇渣,肉味超香浓,份量仲好多,好似食极都仲有咁!如果钟意食牛肉及辣火锅嘅朋友,呢个啱你喇,不过你要叫加辣咯!唯一问题系炉下面嘅火种好细,其实靠佢嚟滚起个汤底都冇乜可能,都系保吓温㗎咋,好多肉都系未熟嘅,所以一上菜就要快快趣浸晒入汤里面了,但配料太多有啲狼狈.....麻油鸡汤面妈咪唔食得辣,所以叫咗个汤面食,汤底清甜麻油味香㶶适中;鸡肉超级滑溜,尽吸汤底精华,好好味!盐酥鸡粒口感有啲似KFC嘅炸鸡,外层软绵绵,入面嘅鸡肉鲜嫩多汁,炸皮同鸡肉好紧贴,就算咬开咗唔会见到中间有任何罅隙,食起上嚟唔觉得油腻热气,而且咸度适中,会忍唔住食晒成碟!冻乌梅汁甜度适中,梅味天然清新,好解暑!味道唔错吖,而且份量都大,张台够晒大坐得又舒服,点解lunch会冇人
跷脚牛肉锅 ($88)
麻油鸡汤面
盐酥鸡粒
冻乌梅汁
甜度适中,梅味天然清新,好解暑!
味道唔错吖,而且份量都大,张台够晒大坐得又舒服,点解lunch会冇人㗎呢?