2023-10-21
铜锣湾食lunch,选择真系多箩箩。今日心血来潮想食好d,就泥左亨利中心12楼嘅呢间『Sushi N』,叹番个Omakase。12点正上到去啱啱开铺,所以我系第一个客人,坐低左即刻叫左个lunch set。无几耐之后,师傅就出泥开始为我准备料理。前菜系沙津同『三文鱼子蒸蛋』。跟住系差唔多手掌咁大既『北海道岩蚝』,相当鲜甜味美。今日既seasonal sashimi 2 品分别系『间白鱼刺身』同『鳕白子』(姐系鳕鱼既精子)。咁大个仔都系第一次食鱼精子,比我想好味,师傅话鳕白子呢排当造,所以特别肥美。Hot dish 系『香煎油甘鱼』,点埋佢特制酱汁一齐食,就会食到唔同味道层楼。寿司方面,分别有『春子鲷』,『左口鱼裙边』,『醋鲭鱼』,『帆立贝』,『酒煮鲍鱼』,『拖罗』,另外仲有『海胆军舰』,『海胆和牛手卷』。每一款我都中意,无乜可以挑剔嘅地方。最后饮埋个汤,食埋雪糕,咁就大功告成。总结,好满足嘅一次Omakase 。有机会一定会再泥食。
前菜系沙津同『三文鱼子蒸蛋』。
跟住系差唔多手掌咁大既『北海道岩蚝』,相当鲜甜味美。
最后饮埋个汤,食埋雪糕,咁就大功告成。
总结,好满足嘅一次Omakase 。有机会一定会再泥食。