今日去咗长沙湾揾朋友仔食饭,行行下发现原来长沙湾广场上面开咗好多新食肆,我地拣咗间日式居酒屋「Mata Japanese Cuisine」,店舖虽然唔大,但食物超水准👍🏻非常正宗嘅日式风味,店员(或者系老板😆)上菜时都会介绍返每一度菜式,抵食又有惊喜🤩刺身沙律今日嘅刺身沙律系醋面豉鲷鱼沙律,鲷鱼肉质爽脆鲜甜,配以红萝卜丝同椰菜丝,清爽之余口感非常丰富,酱汁味道带甜口再洒上白芝麻更加香口,啱晒夏天食嘅菜式😋味噌煮牛舌必食推介👍🏻牛舌以慢煮形式去烹调,令肉质更加松化软腍,入口已化开嘅感觉,一碟约有6-7片,厚身又大大片份量十足😋每一片都裹满浓郁嘅味噌酱汁同京葱丝,最适合送酒🍶烧油甘鱼鲛一上枱时已经非常吸引,大件又厚肉,色泽光亮唔干身,咬落去鱼皮香口脆卜卜,入面嘅鱼肉依然保持嫩滑鲜味,可见师傅嘅烹调功架十分出色腐乳松阪猪串必点👍🏻👍🏻👍🏻店家嘅串烧亦都十分高质,我地嗌咗较为有特色嘅腐乳松阪猪串烧,以中式嘅腐乳酱配上日式嘅猪肉令肉嘅鲜味更加提升,松阪猪肥瘦适中,咬落去充满肉汁,咸香嘅味道令人回味无穷蕨饼店员介绍我地试咗佢地自家制嘅甜品-日本蕨饼,一碟有两款口味,分别洒上抹茶粉同黄豆粉再配上黑糖

刺身沙律

味噌煮牛舌

烧油甘鱼鲛

腐乳松阪猪串

蕨饼
店员介绍我地试咗佢地自家制嘅甜品-日本蕨饼,一碟有两款口味,分别洒上抹茶粉同黄豆粉再配上黑糖酱,甜而不腻,入口清爽烟烟韧韧多重口感味道,夏天必食嘅甜品

花生酥
店员送上自家制嘅花生酥,口感松化充满香浓嘅花生味,入口即溶唔会黏口,甜度亦啱啱好👍🏻

Cocktail
黎到居酒屋又点少得饮返杯呢🍶我拣咗「赤」以清酒为主嘅果味酒,入口酸酸甜甜,酒味亦唔会太浓,女仔饮绝对啱🤭

📍Mata Japanese Cuisine (荔枝角)
荔枝角长沙湾道833号长沙湾广场3楼308号舖

人均消费:$250-300