餐厅: Salisterra
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-05-13 593 浏览
The Upper House 同 Matchali联名推出嘅英式下午茶多谢男友留意到 订定台带埋抹茶控嘅我去食Book位时request左窗边位 先预约先排位于49楼嘅Salisterra 可以边俯瞰维港景色边用餐可惜落超级大雨 无蓝天维港景不过灰蒙蒙到咁都系另类体验黎嘅🙊整体咸、甜点质素都唔错 再加埋有抹茶主题嘅甜点抹茶控要一试🍵*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*🍴Matchali Afternoon Tea🤍咸点:👉🏻一共有5款 其中最钟意嘅头三甲系「松露泡芙」、「炸牛尾丸子」、「磨菇批」👉🏻每样的馅料都唔少 欣赏咸点酥皮/炸皮都够薄脆同干身 🤍司康:👉🏻金提子干scone 配抹茶clotted cream 和芒果柚子果酱 👉🏻scone一人一件 size都唔细 可以分几口试哂两种酱👉🏻上台时scone仲系暖嘅 即食就很松脆和奶香味 口味不错👉🏻果酱甜中带酸 有果香味 都几好食 仲会食到芒果肉👉🏻clotted cream 本身系我食scone时最钟意配嘅 期待重抹茶味嘅感觉 可惜食落觉得抹茶味唔算太浓🤍甜点://焙茶柠檬香梨挞👉
多谢男友留意到 订定台带埋抹茶控嘅我去食

Book位时request左窗边位 先预约先排
位于49楼嘅Salisterra 可以边俯瞰维港景色边用餐
可惜落超级大雨 无蓝天维港景
不过灰蒙蒙到咁都系另类体验黎嘅🙊

整体咸、甜点质素都唔错
再加埋有抹茶主题嘅甜点

👉🏻焙茶味唔算太突出
👉🏻挞底好香好食 松脆又有芝麻粒粒香

//迷你冬甩
👉🏻有两个一款系抹茶味 一款系黑芝麻味
👉🏻我食左抹茶味 冬甩好松软 一咬开都系香浓嘅抹茶cream 好食
👉🏻同埋佢个份量刚刚好 唔系蚂蚁嘅我都唔会被甜腻到
👉🏻佢系我第三名钟意嘅

//黑芝麻红豆抹茶泡芙
👉🏻第二名钟意嘅甜点
👉🏻层次同味道都好丰富得黎唔会好鬼甜
👉🏻顶层黑芝麻cream充满芝麻味
👉🏻泡芙系酥脆嘅 入面包住浓抹茶cream同红豆蓉 口感味道都很不错

//抹茶焦香芝士蛋糕

👉🏻唔会好甜 但抹茶香同焦糖香好浓
👉🏻整体微干身嘅质感系我钟意嘅

🤍饮品
如果唔加钱 除左有平时都有嘅茶款之外
仲有得选Matchali出品嘅「抹茶拿铁」和「焙茶拿铁」
两款都唔太甜 重各自嘅茶味 奶香细滑
个人更推 食完咁多抹茶味之后