2021-07-31
❀ 天龙轩 #尖沙咀 ❀❗Nespresso联盛顶尖米芝莲中菜厅 推出咖啡中菜❗——————————————————相信大家对天龙轩都唔陌生,位于Ritz Carlton 102楼,相信系全港数一数二高嘅中菜厅,可以远眺整个香港景色。而且连续多年获得二星米芝莲嘅荣誉,食物质素同埋服务态度绝对有保证。最近佢哋仲同 Nespresso.hk 合作,推出史无前例嘅Gourmet Weeks🔥菜式采用Nespresso咖啡,亦可品尝Nespresso咖啡,务求为顾客带出新配搭、新惊喜!我完全冇谂过中菜都可以加入咖啡,非常佩服主厨嘅创意同心思。天龙轩嘅咖啡料理Menu由26/7-1/8提供,大家快啲去试吓😆!Nespresso Gourmet Weeks 会举行至8月8日,仲有3间合作餐厅,记得密切留意Nespresso 嘅 social pages。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Nespresso Dinner Tasting Menu ♥ Amuse bouche♥ 天龙献粹分别有三款小食,包括天龙轩嘅招牌菜「蜜汁西班牙黑豚肉叉烧」,用上黑毛猪肩肉,偏瘦但系非常腍、又酥化,蜜汁甜到恰到好处,难怪系好多人
❗Nespresso联盛顶尖米芝莲中菜厅 推出咖啡中菜❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Amuse bouche
Amuse Bouche
♥ 天龙献粹
分别有三款小食,包括天龙轩嘅招牌菜「蜜汁西班牙黑豚肉叉烧」,用上黑毛猪肩肉,偏瘦但系非常腍、又酥化,蜜汁甜到恰到好处,难怪系好多人心目中最高质嘅叉烧!
另外仲有煎到刚刚好嘅「三文鱼子芦笋煎带子 」,配上用蛋半煎炸芦笋。
同埋「窝贴大虾多士」,香脆美味☺️!
天龙献粹
天龙献粹
♥ 原个椰皇花胶炖鸡
真系我饮过最好味嘅汤🥰!
用上椰子水、鸡汤同埋花胶制成,喺蒸炉熬制四个钟,再加入嫩鸡。
真系鲜甜到不得了,而且鸡肉出乎意料地滑溜,非常高质!
原个椰皇花胶炖鸡
♥ 炸酿鲜蟹盖
超大量嘅新鲜蟹肉🦀再加上奶、洋葱,因为冇加大量嘅忌廉,感觉唔会太腻,处理得好好。
另外仲特别地配上炸子姜,带点驱寒作用,亦有助解腻。
炸酿鲜蟹盖
♥ 咖啡烟熏螺片
终于嚟到今次嘅重头戏,含有咖啡嘅菜式❣️
用上智利螺肉,炒熟并放入瓦笼。芡汁以鸡汤慢熬而成,瓦笼底用咗秘鲁咖啡烟熏,形成烟雾弥漫效果,香醇特别。
咖啡烟熏螺片
♥ 六头澳洲鲍鱼伴饭
大大只六头鲍鱼,够晒弹牙。
配上香口嘅中式炒饭,简单嘅食材,但非常惹味☺️!
六头澳洲鲍鱼伴饭
♥ 点金咖啡水晶包伴香味脆饼
最后嘅咖啡甜品亦非常特别有心思❣️。
点金咖啡水晶包用Ristretto咖啡制成,烟韧嘅外皮包住咖啡馅,有少少似茶果。
另外香味脆饼更有惊喜,师傅讲明只系用咗好少量嘅牛油,但居然极度酥脆,超好味!
最后仲每人送上一杯espresso😆。
点金咖啡水晶包伴香味脆饼
——————————————————
✨整体味道: 4.3/5
✨环境装修: 4.7/5
✨服务态度: 4.5/5
✨性价比: 4/5
✨再访兴趣: 4/5
💞整体来讲
天龙轩一向系鼎鼎大名嘅米芝莲中菜厅,食物水准以及服务质素高不在话下,仲可以居高临下咁望到香港美丽景色🥰今次仲特别地同Nespresso制造出两款创新嘅菜式,冇谂过中菜厅居然会同咖啡crossover,推荐大家把握机会试吓!