2019-03-13 326 浏览
唔止一次入嚟食午餐,佢既怀旧皮卡座配衬陈旧绿色格仔枱布,感觉上似停留左系80年代,员工系充足嘅,睇嚟个个都系资深员工,都系佢有佢忙碌我有我食饭个种。老实说此地格局只配食个便饭。佢个餐牌绿色椰香槟影以为系几十年无换过既马拉星洲野,但系又揾唔到边一味系东南亚野,感觉都几奇妙。睇返佢个餐牌,点睇都系一间茶餐厅挂?之前试过佢个驰名咖喱牛肉饭,咖喱唔算香浓,略多椰汁味,牛肉得几块应该系成兜不出黎嘅碟头饭,今次不了。都系试下佢个厨房工夫稳阵啲。叫咗碟鼓椒牛肉饭,尚算合格,汁底有镬气 ,牛肉质地有惊喜,系鲜牛,淰滑有肉味!可惜卖相一般。第二碟叫咗茶餐厅101必修干炒牛河。充足嘅韭黄,葱段配合爽口嘅芽菜,加上佢既良心牛肉,用既河粉底唔会系幼身个啲,炒出黎够镬气之余调味恰当带少少焦香,师傅绝对无欺场,系好食既!总结此餐厅午餐系值得试下佢既炒粉面饭,多过佢推荐既马来咖喱既。

鼓椒牛肉饭

干炒牛河