2023-06-03
升职加薪总会带丫姨去食餐好, 今晚我地品尝咗餐几高质嘅法国菜, 好食得绝对要同大家分享。餐厅邻近北角港铁站出口, 行过对面马路就到。餐厅门口比较低调, 但内里别有洞天, 环境配合灯光下感觉很有浪漫气派。餐厅供应嘅Dinner set, 可算是omakase式法国菜, 需预早订位, 厨师会以当日最优质食材为当晚食客准备晚餐。价钱每位HK$1,580/位 (另加一), 初初意为食法国菜, 份量少会唔饱, 但今晚竟然会有饱肚感!!先送上暖笠笠嘅餐包同牛角包, 牛角包外层超松脆, 内层软熟; 而餐包上自行搽上牛油, 同样出色。Amuse Bouche: 卖相精致, 名为炸粟米球, 多粒粟米粒用炸浆黏附炸起, 咬落去酥脆松化, 每粒粟米清甜多汁。Crab with Jelly:日本毛蟹蟹肉垫底, 配上入口即溶海胆、咸香鱼籽酱, 以啫喱状日本高汤汁作调味, 酸尾尾, 令鲜味更突出。Beef Tartare:和牛他他, 选用了近江牛西冷部位, 肉质嫩滑, 冇筋连带, 个汁甜甜地, 用紫菜包住食, 平衡到牛脂嘅腻。Tuna Cutlet:吉列吞拿鱼嘅中拖罗, 要赞一下油温控制得好好, 吉列皮金黄松脆,
先送上暖笠笠嘅餐包同牛角包,
Amuse Bouche:
卖相精致, 名为炸粟米球,
Crab with Jelly:
Beef Tartare:
Tuna Cutlet:
吉列吞拿鱼嘅中拖罗, 要赞一下油温控制得好好, 吉列皮金黄松脆, 一咬外层松化内软绵, 爆出丰富鱼油, 配上豉油、芥末加强味道, 伴有菠菜, 助减少口中嘅油份。
Soup:
法式洋葱汤, 面层芝士焗得金黄, 芝士味浓, 汤底香甜, 洋葱尽索咗汤底, 好林,冇呛口感, 整体唔会过咸
Chargrilled Fish:
碳烧喜之次烧过都好嫩滑, 鱼香味浓, 而汤底同埋萝卜用上喜之次鱼骨熬煮而成, 汤质滑溜, 萝卜清甜够滑, 惊喜。
Steak Sandwich:
和牛三文治, 选用了近江牛A5牛柳位置经碳烧表面, 牛林得黎有肉嘅弹性, 冇筋, 以烘得金黄微脆嘅包夹住食, 超正!
Chicken Ramen:
鸡白汤味道浓厚黏滑, 鸡肉嫩滑, 糖心蛋软滑流心, 面质弹牙。
Dessert: 自家制Mango mocha + 咖啡味奶冻
Mango mocha外层好软滑有水份, 芒果做馅料, 香甜多汁。
奶冻入口即化, 清香而不涩嘅咖啡味同埋奶味同样平均。
最后送上Tea or Coffee,
点了Earl Grey, 当拎起只杯时, 又出现另一个惊喜, 杯碟上放了一小口brownie, 朱古力味超浓郁, 唔会太甜, 又冇苦涩。