2022-02-25 420 浏览
Pirata Group既餐厅我谂大家都唔陌生,当中我地都食过其中5间,基本上全部食物方面都有一定既水准,同环境装修方面都系好靓,绝对可以打卡📸系适合一班朋友饮酒畅谈,或者2个人浪漫约会既好地方👍🏻-今次我地就去左试Pirata Group系2014年开既第一间餐厅,以集团名命名既Pirata😍系主打意大利菜,餐厅分左2层,位于湾仔超高楼层29-30楼,装修非常有格调😎因应宜家疫情期间,6点后就冇晚市,所以想食late lunch/ early dinner既朋友仔,就可以试下佢地个Brunch & Dunch menu😀Brunch & Dunch $348pp (Free flow +198pp)🍴Starters🍴• Our Signature M.M.M 🍖• Fritto Misto 🍤• Pirata Cold Cuts Selection 🧀• Truffle Caesar Salad 🥗4个starters唔使拣,因为4个都会有哂,唔知关唔关呢几日既天气事🥶当中我地就比较钟意2个热食多d,Our Signature M.M.M系牛肉加猪肉既肉丸,系Pirata Grou
🍴Starters🍴
Our Signature M.M.M

Fritto Misto

Pirata Cold Cuts Selection

Truffle Caesar Salad
4个starters唔使拣,因为4个都会有哂,唔知关唔关呢几日既天气事🥶当中我地就比较钟意2个热食多d,Our Signature M.M.M系牛肉加猪肉既肉丸,系Pirata Group既其他餐厅都食过,肉汁丰富,加埋番茄酱非常夹,系一个开胃既前菜🤗另外Frito Misto就系一个炸物拼盘,分别有炸鱿鱼、炸虾同炸鳕鱼,全部都炸得非常香口,而且食得出食物本身既鲜味,系一个食唔停既前菜😋
🍴Main🍴
Wagyu Beef Cheek

呢个和牛面珠登系一个好有惊喜既菜式,牛既肉质非常嫩滑,差唔多好似入口即溶,配上充满和牛肉汁既薯蓉一齐食,真系一个好高既享受🤩
Black Truffle Tagliatelle

呢个意粉相信好多好多人都食过,因为佢系Pirata Group另一间好出名既餐厅Pici既signature dish,系一个vegan既菜式,自家手工制意粉上面毫不吝啬咁铺左好多好多块黑松露,松露迷必食😝
🍴Desserts🍴
Tiramisu

Pirata Group几间意大利餐厅都有Tiramisu,而我地都食第3次,虽然我唔知做法系唔系一样,但我地食咁多次之中今次系最好味,以我地记忆之前2次系比较甜,但今次食落酒味同甜味既balance岩岩好,mascarpone cream又非常滑,好出色,份量唔算细,但有一种唔舍得食完既感觉😍
Panna Cotta
系意大利甜品经典之一,其实即系意大利奶冻,入面仲加左乳酪,再放上berries果酱,酸酸甜甜咁,又真系几好味😋
午餐
Our Signature M.M.M