2019-01-17
有同事食过呢度个semi-buffet, 要推介我嚟试, 其实观塘区真系冇乜semi-buffet, 我只系食过apm果间, 虽然唔差, 不过太贵, 而且太多人, 但呢度价钱唔算贵, 而且都唔系多人, 间中一餐都尚可接受~餐厅环境系偏暗, 好明显系要走高档少少路线, 但原来隔离系食鸡煲, 唔知系咪同一个老板? 但鸡煲果边中午冇开, 所以呢边d人手都叫足够, 自助食物好快refill~ 餐汤只系得一款, 是日系南瓜忌廉汤, 味道唔算好浓, 不论南瓜味定系忌廉味, 不过都算几滑口, 再配埋墨西哥脆片, 都几夹, 虽然个脆片系好脆同热辣辣, 但看上去比较油, 炸得唔够干身~ 前菜选择唔算太多, 但咁先可以样样都试................@ 好耐冇食过陈皮鱼蛋, 不过好似冇乜味, 都唔知佢系咩汁? @ 红菜头仲好笑, 比佢阴咗, 其实夹果阵都有d奇怪, 有大有细都唔奇, 仲奇在深浅色好明显, 食落口先知, 应该浅色果个系白萝卜, 仲要酸到阿妈都唔认得~@ 粟米粒都系倒罐头, 冇乜特食, 当食咗蔬菜咁啰~@ 薯仔沙律d薯仔超大旧, 食多两旧都已经饱哂~@ 长通粉味道怪怪地, 酸酸辣辣咁,
餐汤
南瓜忌廉汤+墨西哥脆片
前菜
前菜
@ 粟米粒都系倒罐头, 冇乜特食, 当食咗蔬菜咁啰~
@ 薯仔沙律d薯仔超大旧, 食多两旧都已经饱哂~
@ 长通粉味道怪怪地, 酸酸辣辣咁, 唔系太接受到~
@ 仲有个炸紫薯饼, 好明显见到系薯馅, 但食落系冇乜薯味, 而且个炸粉皮好厚~
@ 沙律菜我冇食, 虽然只有一款菜, 仲都有好几个多汁选择, 仲有车厘茄、青瓜、橄榄、芝士碎加配~
香草汁鸡柳螺丝粉
香草汁鸡柳螺丝粉
黑松露杂菇薄饼
黑松露杂菇薄饼
甜品
计埋糖水有4款, 一半好食一半唔好食~
唔好食的有奶冻, 好奶同好甜, 仲有又硬又甜的冬甩, 因为入面仲有朱古力浆
好食的有芝麻糊, 唔太甜又够杰, 仲有个唔知乜, 面层系菠萝味啫喱, 底层系蛋糕, 有菠萝味得嚟唔会太甜
餐饮
热柠茶
不过杯柠茶就好一般, 又冇茶味又冇柠味............
都系一分钱一分货啦~ 佢又唔驶加一, 用一旧水可以食到semi-buffet, 算系可接受~