2012-09-18 3479 浏览
友人May 生日饭局, 我拣location - 又一城 ( 有d 私心, 因为我要帮妈妈拎月饼. wkakka ) 由主角拣食咩菜式, 由simplylfie 同pizza express 二选一, 另一友人查问过pizza express 要8:30 先有得book , simplylife 就直头无得book , 决定由放假既我代劳早d 去等位 ! 6:30pm 去到, 原来两间就在隔离位置, good 啦, simplylife 已见人龙, 另一间则随便入坐, 心念有咩咁巴闭咁大差别? 因为主角重有一段时间先到, 决定舍易取难, 排队~ 都等左成个钟, 埋门waitress 捧蓍一口cake 慰藉一下苦候既粉丝们, 有见细心! 切记要留意9成枱都只为2-3 人而设, 为免要再继续等落去, ( 要撞啱两张细枱同时间埋单 ) , 我地选择逼逼地坐一张细枱, waiter 亦主动提议将我地order 既食物逐份上 我地叫成份set share , 分别有烧羊膝芝麻菜有机糙米饭, Carbonara , 露笋配香煎

我地叫成份set share , 分别有烧羊膝芝麻菜有机糙米饭, Carbonara , 露笋配香煎鲈鱼以及安格斯牛
大家都一心以为烧羊膝应是一大件放在饭面下, 原来已经以小件混入饭中, 有羊味, 糙米饭有咬口,

Carbonara 好creamy, 有浓浓芝士味

鲈鱼香滑, 鱼皮煎得脆脆, 配以滑滑薯蓉chopstick:
安格斯牛order 7成熟, 上桌亦然, 有肉汁,
4 样份量亦恰到好处, share食一流, 因为本人太贪,心,较喜欢每样都有机会试, 贵精不贵多!
每份餐连餐汤 及餐茶, 汤系我喜爱既磨菇汤, 可惜面包冻冻的, 完全吸引唔到我, ( 虽说这间餐厅供应面包是自家烘焙, 有相当既捧场客, 不过not my cup of tea ) , 早早遗憾都算是杯餐茶, 似乎已default 左佢当日既special drinks - 蜜桃茶, 纵然我地已事先吩咐晏少少先order drinks . 选择亦不多, 只有汽水or 当日特饮, 唔加冰就系热饮, 正常既餐饮如咖啡柠茶欠奉, 如要就要以正价另外order . 此举本人认为有改进既空间.
原先重念住由我到cake 柜拣一件cake 亲手捧到坐位给友人一个惊喜, 但waitress 示意叫我埋位order 自有专人奉上,
其实那又有何不当? 我又唔会奉著旦糕走左去唔俾钱 ! ............sorry no surpise !!
ok
简约menu
2012-09-17
等候时间
60 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日