2018-08-02
笔者介绍:人称「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐厅用途。踏入三十之年,心广体胖嘅我quota递减,故每逢可以出街食饭定必事前做足功课,以免浪费quota,希望透过写食评同大家分享饮食心得和介绍我嘅口袋餐厅。作为新界仔嘅我,更与女友相约「每月港岛一餐」,有兴趣就即刻follow我啦!猪润呢味野同榴梿一样,唔系个个啱食,如果食过腥臭嘅更会令你以后都有阴影唔想再试!而如果你问我第一次带朋友食猪润去边度食,我就一定会提议你黎汉发!汉发都系见有人介意我先去,话好过有得卖咖央多个间,果然食过就知有几坚!当日从深水埗站行过去,都行左十几分钟,唔系太易揾,好在平日四五点唔太多人,即刻叫个猪润米!猪润完全唔吝啬有六七旧,全部大大件厚切仅仅熟,作为一块靓猪润,无渣无筋无腥臭大呢d真系基本,当你大啖咬落去系爽同弹牙,有d似食紧脆鲩嘅感觉,明显系啤好耐水而且系新鲜先会咁好食!但系,咁好食点解都得唔到满分?败笔在于汤底,系咪老板花左太多心血时间去制作猪润而忽略左个汤底?个汤底好似系红色出前一丁调味包咁,真系好失望,d猪润咁完美唔应该系配d咁嘅汤底,希望下次
但系,咁好食点解都得唔到满分?败笔在于汤底,系咪老板花左太多心血时间去制作猪润而忽略左个汤底?个汤底好似系红色出前一丁调味包咁,真系好失望,d猪润咁完美唔应该系配d咁嘅汤底,希望下次黎食猪润依旧,然后汤底有改良,咁就可以拎埋个一粒星!
猪润米
猪润米