2020-01-15
去左两个礼拜节奏急促嘅trip, 返返香港我要慢活•慢吃•慢hea🤣. 沿半山扶手电梯上到我最钟意喺度食野嘅士丹顿街, 俾玫瑰🌹雪糕吸引左, 入到cafe见menu满满牛油果🥑toast😍正呀! >Avocado Toast w/ Poached Eggs (HKD110)牛油果•水波蛋多士现场制作唔使讲块多士实系脆卜卜, 水波蛋非常干爽, 完全沥干水零soggy感. 一咬, 蛋黄浆徐徐流出, 所以口感脆同时唔dry, 留意到面头洒上适量paprika同粒粒黑椒味道丰富好多呢. >牛油果🥑切到成朵花咁真心唔舍得食🥺, 店家嘅牛油果🥑一定系拣手靓货非常新鲜, 口感就像软绵绵嘅雪糕🍦, 每一块”花辫”细细的重叠住所以口感更加绵滑👍🏻👍🏻, 必食必食.>Rose Latte (HKD50)玫瑰🌹咖啡今日有啲chill其实我念住饮杯热朱古力🍫, 但听到系In house制作, 无添加剂嘅玫瑰🌹syrup又真系好吸引. 闻落既有咖啡豆香, 又充满清幽玫瑰🌹香, 果然非常入口friendly, 甜度自然, 仲有靓靓拉花, 细心地附一小杯清水.>Gelato🍦(HKD
牛油果•水波蛋多士
Rose Latte (HKD50)
玫瑰🌹咖啡
Gelato🍦(HKD65)
士多啤梨•榛子Gelato
明明念住黎食雪糕架嘛... 系靓靓玫瑰🌹形状Gelato呢, 全部采用原食材嘅自家制Gelato, 有蓝色蝶豆花, 劲多vanilla seed嘅云呢拿, 芒果, 白桃, 柠檬.... 我拣左士多啤梨同榛子, 好似食紧士多啤梨咁fresh, 而榛子味惊喜超NUTTY, 佢最有心系雪糕食到cone底都仲fill满雪糕, YummY.
师奶mode: 店家嘅卡片背面原来系储印仔卡黎架, 凡饮咖啡或者食Gelato就有印仔一个.