2019-06-27
朋友系openrice见到soho呢间尼泊尔菜有半价优惠!咁抵食就叫埋我去。尼泊尔菜本身唔系好辣,所以应该都适合我嘅口味。行到扶手电梯顶,见到呢间大大个横额写住系Soho第一间餐厅。入嚟已经听到轻快嘅尼泊尔歌曲。<南瓜香菜汤> ($62)呢个汤真系一绝,系新鲜嘅南瓜打出黎,无落奶类制品一样咁滑,呈现出最自然嘅南瓜味,仲好浓郁添。<什锦菜咖喱角> ($72)呢个馅料超丰富,有绿豆、薯仔、腰果。话就话少辣,对我平时食开BB辣黎讲都唔算辣啊。仲跟好多款汁可以落,分别有甜既芒果、酸既酸豆、够清爽既薄荷乳酪、少少辣既番茄红椒、麻辣既青椒芫荽。咁多款,味蕾够晒满足。<咖哩杏汁石斑鱼> ($165)、<香草饭> ($78)、<尼泊尔包> ($55)石斑鱼超滑,配上呢个用杏仁同尼泊尔香料调制既奶滑咖哩汁,真系饭都食多两碗。尼泊尔既饭比较幼细,入面仲有一粒粒藏红花,用尼泊尔传统铜器装住,咁得意,问下侍应,原来呢种饭用左八种香料调制,比我地平时食既饭更容易消化,而且个铜器系比正常煲有更高既锁汁能力。同时亦叫埋尼泊尔包黎配呢个美
<南瓜香菜汤> ($62)
<什锦菜咖喱角> ($72)
呢个馅料超丰富,有绿豆、薯仔、腰果。话就话少辣,对我平时食开BB辣黎讲都唔算辣啊。 仲跟好多款汁可以落,分别有甜既芒果、酸既酸豆、够清爽既薄荷乳酪、少少辣既番茄红椒、麻辣既青椒芫荽。咁多款,味蕾够晒满足。
石斑鱼超滑,配上呢个用杏仁同尼泊尔香料调制既奶滑咖哩汁,真系饭都食多两碗。尼泊尔既饭比较幼细,入面仲有一粒粒藏红花,用尼泊尔传统铜器装住,咁得意,问下侍应,原来呢种饭用左八种香料调制,比我地平时食既饭更容易消化,而且个铜器系比正常煲有更高既锁汁能力。同时亦叫埋尼泊尔包黎配呢个美味咖哩,个包同印度包一样,有韧性,好有咬口,真系风味非凡。
<尼泊尔啤酒> ($48)
美味丰富既一餐点少得尼泊尔啤酒,呢支啤酒犀利啦,原来系海拔5500米嘅珠穆朗玛峰嘅山泉特制而成,口味清新,少少甜再带有少少麦味,唔算太多气,几啱我口味。
食左咁多野,仲有得半价,超正!原来呢度食够$1000仲有得送Rum酒!下次真系要叫齐成班同事上黎食番餐劲既。