2021-07-13
朋友谈起吃tapas 和西班牙菜,话有间餐厅要去试吓,因为无期待之下,两枱八个人都话惊喜甚多。 然后讲起sueno 呢个名字真心无听过,而且都无特别系社文平台 呢啲媒体成日见到,引起我嘅兴趣。 于是一次晚餐家人话食西班牙野,我放弃了出名嘅IFC西班牙菜,转而去小店。为咗就系呢到嘅乳猪。 呢间系名符其实嘅小店,唔多人,店只是得十张枱内,十足西班牙街头你随便发堀到的无限惊喜店,转个角就有惊人的美味。 当然要点sangria ,有pink 有red 有white ,我地杯杯都想试下,白酒反而惊喜最大,那些水果,多到好似食糖水咁。 吃蟹肉扁意大利面时我不期然想起波霸奶茶,那个狂野又过份,蟹肉直头系波涛汹涌,劲过份,意粉炒得上佳,爱辣就更加无敌,因为用上大量黑椒去炒,炒得好有生气,未试过食完意粉都有大堆蟹肉。 香炸蟹波,有种说不出的好,出色的外层,炸功贴近那些五星级的中菜。 八爪鱼当然系大推,同样一种tapas,在海港城的一间名店,卖的价钱真系离地好多,系同样贵价的湾仔地段,我又觉得价钱合理。 烤乳猪才是主角,送上嘅配菜绝对精彩,乳猪的外皮脆得
烤乳猪才是主角,送上嘅配菜绝对精彩,乳猪的外皮脆得令人感受到幸福是什么,乳猪的肥瘦部位掌握得不错,不会觉得食完太内疚,的确,为左呢件乳猪都值得来一下。
配菜焦糖菠萝好食到要再加,你就知道其质素。
尾声的西班牙油条,相对惊喜无咁强,但相比很多造得求其的地方,你感受到这小店的心思。
屋企人食完后立即再订下次同佢嘅朋友来了,我就等机会有缘再来吧。
Sueno 湾仔皇后大道东137号地舖