2015-07-19 3687 浏览
港人嘅喜好之一,就系埋堆试新嘢,又点会放过远道而来7月新开大名鼎鼎嘅Lady M呢?星期三嘅下午三点,Harbour City boutique 外已呈现三排的蛇饼状。既然本次之行嘅主要目的就系呢度,唯有加入蛇饼。蛇饼移动速度非常之慢,某位女士移动到准备进入蛇饼第一排时,感恩地同蛇饼外的家人说:“我估再多半个钟应该得了!” ...没有影蛇饼的相。希望下次嚟时情况会有改善。当手中书已睇完过半,亦差不多轮候到我了。排后面嘅一位太太不满地向家人说:“你睇,𠮶个用手揸住头发嘅女仔,由我开始排队𠮶阵佢就已经坐咗喺度,好耐喇!佢(店铺)应该规定每张枱嘅用餐时间嘛!”。我谂Lady M老板听到会哭笑不得。呢度嘅理念就系’there is always time to pause for tea and cake‘。叹茶点,又岂能快?你等系你心甘情愿。港人什么时候才能学会欣赏慢生活?唔多讲了。终于坐低。我不是绿茶控,就试原味吧。Signature造型,大家都不会陌生。与这些杯杯碟碟一齐呈现,甚为精致,人亦霎时好似变得优雅。蛋糕做得确系用心,数一数,真系有成10几20层呢。每一层都有忌廉,香滑而不太甜,

没有影蛇饼的相。希望下次嚟时情况会有改善。

唔多讲了。终于坐低。我不是绿茶控,就试原味吧。
千层蛋糕 + PARIS
蛋糕做得确系用心,数一数,真系有成10几20层呢。每一层都有忌廉,香滑而不太甜,令你不自觉食多几啖。

只可惜一块蛋糕份量太少,很快便享用完。食完蛋糕一边饮茶一边观察。由于现时店铺还是试业阶段,每人最多买3件cake。很多亚太们堂食完都会外卖两件cake返去俾家人,很忙碌地在折蛋糕盒呢。

或许,这就是名牌的效力。
蛋糕陈列
埋单一件cake + 一杯茶$120。$120 & 100分钟的等待,这份luxury享受来之不易。想要encore都不太容易呢~

2015-07-15
等候时间
100 分钟 (堂食)
千层蛋糕 + PARIS
蛋糕陈列