2022-07-01
之前系ig碌碌下见到呢间TMK既广告好吸引,于是就黎试下啦,呢间嘢位于太古坊一个偏僻既位置,系一间餐厅入面再行入去先系呢间餐厅😵一定会荡失路,因为疫情关系无咩人,Weekend lunch得一张menu就系呢个$248pp既Brunch set,有齐前菜主菜甜品咁啦🤪每个category都有几款比你拣⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫$248 ppStarters (All for sharing)HA-LA-MACHI|9.5/10第一样黎既系呢个前菜油甘鱼刺身,真系好钟意呢个啊,油甘鱼加柚子汁本身已经好好食,再加埋佢呢个油甘鱼既质素系我近期食过最高质既没有之一,系超级细嫩🥰feel到超级新鲜高质TMK Cabbage Salad|9.5/10本身我地对个沙律就无咩期望,望落都系d普通既椰菜,谂住都系d餐厅拿黎充下场面懒丰富既普通沙律,点知食落好有惊喜🥰佢个沙律酱系柚子味,唔系平时果d hea你既胡麻酱,食落好清新好开胃🥰忍唔住一啖又一啖Karaage|7.5/10辣味炸鸡就正常啦都比我想像中辣,个辣酱系spicy yogurt都几得意,不过无其他两个咁出色
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
$248 pp
Starters (All for sharing)
HA-LA-MACHI|9.5/10
TMK Cabbage Salad|9.5/10
Karaage|7.5/10
TMK Bowl (For sharing)|7/10
Tune-in: Sliced zuke tuna, avocado crema, nori chips, pea shoots
本身谂住都系普通既吞拿鱼饭,点知佢都算有新意,d酱系牛油果味,加埋佢刺身质素唔错,成碗饭都几好食,食落有d似poke果d沙律酱刺身饭
Temaki
Hamachi tomato|7/10
呢个都几普通,唔知点解佢要话系推介,就系油甘鱼加番茄既手卷,但系我地又食唔出油甘鱼加番茄有咩配搭上既特别效果,又唔系唔好食不过普通左d咯,就系就咁砌出黎既手卷only
Spicy tuna|8/10
佢系四个手卷入面最好食果个
Avocado & Quinoa|6.5/10
呢个普通,普通到对佢无咩印象
The Roll of the day
Tuna Hot Dog|8/10
卷物反而有惊喜,佢整得好好,天妇罗卷物食到一半个紫菜皮依然好脆,入面有沙律酱同微辣tuna,虽然tuna佢系呢餐出现左好多次,但无论个口感同味道都唔错
Dessert
Poppin’ ice cream|7/10
呢两个甜品我相信佢都有心思落去design过既,毕竟个配搭都几特别,呢个系爆谷加雪糕,特别之处系佢淋左d初榨橄榄油,虽然唔知点解佢要咁做,但系我唔系好食得出有橄榄油既存在感lol
Fried banana|6.5/10
呢个系炸香蕉加雪糕加椰香味牛奶焦糖酱,我唔太识欣赏条香蕉lol 虽然呢两个甜品我麻麻地,但跟餐甜品黎讲都几欣赏佢既心思既🤣
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
总括而言我地觉得呢间几好食,不过全餐都系手卷卷物,全部都系寿司饭+刺身+紫菜,食到有d攰 如果钟意食卷物呢间都真系几好既,至少我觉得佢有新意,d手卷卷物既酱汁无重覆过算佢无hea我地啦
⛩环境:8/10
🍣食物:7.5-8/10