2018-12-23
尖沙咀开左珍珠奶茶饮品店,仲见到有TOP 1 至4推介,忍唔住买黎饮,店内仲有影相打卡位,就系充满圣诞节气氛,好靓好有心思,今个圣诞点可以唔黎打卡饮野。有丸美黑糖、爆爆鲜果、海盐芝士雪霜、英雄对站、纯茶对站...系列,仲有秘技饮法提供。店内冲制饮品,即点即调合,环境都干净卫生,而且暂时人流唔算多,等数分钟就有饮品。TOP 1,下站帖波霸厚醇奶 $30,黑糖花纹都好靓,珍珠微微暖,影完相就摇匀饮。第一口系香甜的黑糖味,浓郁而不会过份甜,令人越来越想饮。珍珠煮得刚刚好,软腍滑有齐,仲烟韧好咬不痴牙。最正都系厚身香醇的奶味爆发,整体感觉非常好,令人喜出望外的滋味。TOP 2,日出香蜜红奶盖 $36,建议的秘技是少糖(7分糖),甜度果然调得合心意,红茶味唔太重,但就有强烈香味,好吸引。海盐芝士奶盖做得好好,芝士味唔会好浓,微咸淡淡芝士味,奶盖轻盈不会好杰身,有滑溜口感,跟住红茶滑入口,仲有阵豆香味,最尾摇匀变奶茶,味道一样好。TOP 3,下站帖太极厚醇奶 $34,个人最喜欢呢款饮品,结合了波霸厚醇奶同芝麻及生花味道,估唔到可以咁夹咁好饮。有芝麻同花生嘅香味,口感亦同时加强左,亦中和到甜味。但又
TOP 1 , TOP 2 , TOP 3
下站帖波霸厚醇奶
日出蜜香红奶盖
下站帖太极厚厚奶
TOP 3,下站帖太极厚醇奶 $34,个人最喜欢呢款饮品,结合了波霸厚醇奶同芝麻及生花味道,估唔到可以咁夹咁好饮。有芝麻同花生嘅香味,口感亦同时加强左,亦中和到甜味。但又饮到平衡后的黑糖同厚醇奶味,一次有齐多种味道同口感,十分满足。
由于黑糖饮品都固定甜度,所以觉得TOP 3的甜度最正,味道层次亦最丰富最好,强烈推介饮呢款太极厚醇奶