2021-11-24 638 浏览
📍Boring?!📮红磡红磡黄埔天地美食坊(第8期)1楼115号舖.自从去左港岛返工之后少左过黎黄埔, 其实开左港铁站的确带旺左呢区好多, 多左啲优质既餐厅系度开业.今次去左间同事仔介绍既餐厅Boring?!🤔餐厅个名好特别, 充满好奇心既我好想知道系咪真系咁Boring?!.餐厅有A La Carte同set menu选择, 款式好多, 肉类海鲜种类都好平均😌细心睇大部份item系set menu都可以食到, 而且价钱仲好相宜, 即管叫2个set试试.是日餐汤:粟米浓汤忌廉香滑浓郁, 粟米味重啲既话会更好😛黑松露泡沫野菌忌廉汤 +HKD18厨师搞搞新意思, 将汤打成泡沫状, 饮落有好香既黑松露味, 而且啖啖蘑菇粒好有咬口温泉蛋带子黑松露沙律有别于一般餐厅温泉蛋既presentation, 用蛋壳去呈现, 配埋煎香过带子同沙律菜, 清新开胃, 加上portion唔算好大份, 的的骰骰, 女仕们会喜欢😙巴黎牛油焗田螺 +HKD28愈黎愈少见餐厅有serve当然要叫黎怀缅一下😎卖相精致, 底下放左蘑菇同薯蓉, 提升口感, 绝不马虎炙烧安格斯牛小排牛肝菌意大利饭 HKD178上菜既时候整个饭
📍Boring?!
📮红磡红磡黄埔天地美食坊(第8期)1楼115号舖
是日餐汤:粟米浓汤
忌廉香滑浓郁, 粟米味重啲既话会更好😛

黑松露泡沫野菌忌廉汤 +HKD18
粟米浓汤x黑松露泡沫野菌忌廉汤

巴黎牛油焗田螺 +HKD28
巴黎牛油焗田螺

炙烧安格斯牛小排牛肝菌意大利饭 HKD178
上菜既时候整个饭上面既牛肉仲系全生, 侍应会拎埋火枪询问食客理想既生熟程度, 即席进行灸烧, 岩晒钟意打卡既我😏粉嫩既牛小排经过火灸之后大约系半生熟状态, 拌匀上面既生蛋, 再将意大利饭盖著焗一焗, 利用仅余既温度令牛肉既再熟少少, 吸收牛肉既肉汁, 而且意大利饭带有牛肝箘既香味, 食落层次更丰富
炙烧安格斯牛小排牛肝菌意大利饭

法式慢煮星班鱼柳拼珍宝虎虾 HKD238 +HKD28
摆盘精美用料上乘, 星班皮脆肉嫩, 煎煮时间控制得宜, 虎虾肉质结实, 爽口弹牙, 感觉系海鲜版既surf & turf😁
法式慢煮星班鱼柳拼珍宝虎虾

Snow White +HKD38
荔枝x芦荟永远系最好既combination, 呢款smoothie清爽refresh, 同海鲜味道好夹😋
Snow White

Pisces +HKD58
Drink menu入面除左一啲大路既cocktail之外, 仲有用星座命名既signature cocktails

♓️拣选左Pisces: Roselle x Champagne🍾 一个几特别既配搭, 洛神花酸酸地既味道沟埋充满气泡既香槟, 低调高贵, 仲有啲似Kir Royale添

食物质素唔错, 细节位里面睇得出厨师设计菜式既用心, 以小店黎讲性格比几高
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤