2011-10-26
oct 22&23, 11...........嚟试咗 :1) 焦糖waffle stick (hk$16)-我其实都几钟意食waffle, 呢个喺我要嚟试嘅唯1原因-理想嘅waffle喺要外微脆,热,里面软兼有蛋香,唔好有发粉嘅苦味-这个waffle形状好得意,香港好少见-佢的确够热因喺即叫即做,不过就要等吓-表面微脆,松,但唔挺身,正如其他食家所写,佢应该焗好后要揾风扇之类吹吓佢,先可以令表面极速降温,达至脆挺嘅效果-佢里面充满蛋香,而个whipped cream很软很滑,碰上了热热嘅waffle stick,都变得有点液化-+上焦糖嘅香甜(虽不重焦味),帮佢拉番好多分-不过个芯就湿度高咗d,我即时谂到似食紧冰花蛋球个芯-虽未喺100分100嘅理想waffle,但只喺欠脆挺(因里面湿度超度),已是做得非常好了-waffle stick1共有4配料,除焦糖外,仲有士多啤梨,朱古力同炼奶2) waffle dog (hk$20)-除咗waffle stick,佢仲有其他products,例如waffle cone/ bowl+yogurt, fries, 洋葱圈,热狗同waffle d
1) 焦糖waffle stick (hk$16)
-我其实都几钟意食waffle, 呢个喺我要嚟试嘅唯1原因
-这个waffle形状好得意,香港好少见
-佢的确够热因喺即叫即做,不过就要等吓
-+上焦糖嘅香甜(虽不重焦味),帮佢拉番好多分
-不过个芯就湿度高咗d,我即时谂到似食紧冰花蛋球个芯
-虽未喺100分100嘅理想waffle,但只喺欠脆挺(因里面湿度超度),已是做得非常好了 -waffle stick1共有4配料,除焦糖外,仲有士多啤梨,朱古力同炼奶
2) waffle dog (hk$20)
-除咗waffle stick,佢仲有其他products,例如waffle cone/ bowl+yogurt, fries, 洋葱圈,热狗同waffle dog
-我稍为对waffle dog有点兴趣
-因为中间有条热狗肠,所以蛋浆嘅份量明显少了..........蛋香味亦大大削-了
-还是waffle stick好好多