2022-04-03 659 浏览
网上面啲人都话要提早book定位,我哋早一个星期先打电话去,但系好好彩最后系有位!星期日嘅menu系omakase brunch,12点食到3点。$538就有五道菜,加多$60就有八道菜。所以我哋都毫不犹豫拣左八道菜。另外佢仲有得加钱任食生蚝,仼饮酒。我地都有加到既。次次都会心思思睇吓其他人食评,想知道有啲咩食,今次又衰多手睇咗,但系最后同我今日食嘅都唔同!首先佢就会上左两个面包,其中一个系蓝莓,另一个听得唔系好清楚,不过就太硬所以冇食到。蓝好味𠮶个好松软,但系蓝莓味道唔算突出,反而面包会有少少嘅紫蓝色。比较特别嘅系佢附上嘅系海苔牛油,少少咸,带有紫菜嘅香气,不过我就比较建议拌另一个面包食啦,味道比较夹。今次任食嘅系日本岩手县嘅生蚝,每只蚝嘅size好大,肉质鲜甜,有加上小嘅海水味。本身上网睇食评,之前喺法国生蚝,仲要自己出去拎。但系今次疫情关系,佢哋都会好贴心咁样三只三只上俾大家。第一道菜系乳鸽汁茶碗蒸,入面有鲍鱼,冬菇,黑松露。第一下闻落去香气扑鼻,未食已经闻到蛋同黑松露嘅香。佢嘅蒸蛋好滑,鲍鱼亦都唔会太韧,冬菇亦都好入味,不过我就少少略嫌蒽嘅味道太重,抢走左本身食材嘅味道。第二道

第二道菜系北海道带子配coriander sauce。本身对芫荽冇乜好感,但系佢唔算好重芫荽味,不过酱汁除咗有芫荽味,亦有少少辣味提升整体嘅鲜味,整体可以接受。带子本身都有煎香两边,肉质弹牙,亦都保持嫩滑嘅口感。

第三道菜系sea bass配上云南薯仔同鱼子酱既汁。相对呢一度就比较失望,本身对呢道菜嘅期望可能好高,摆盘相当精致。但可能烹调过咗少少火,竹质略嫌有少少实,而sauce味道唔算太大嘅惊喜,鱼子酱冇办法带到足够嘅咸香味,整体唔算好match,有少少失望。

第四道系龙虾天妇罗。龙虾外层系有墨鱼汁同竹炭粉,另外亦都配左 avacado sauce。龙虾都好爽口弹牙,但个人对于系面衣加上墨鱼汁嘅味道一般。好似破坏咗本身龙虾嘅味道。

第五道系慢煮春鸡。可能本身对鸡一般,所以对于呢度菜略嫌有少少失望。肉质唔算好鲜嫩,但系酱汁嘅黄酒味好香,第一个印象系黄酒煮鸡。

第六道菜系煎鸭肝汤饭。再配上鸡汤,日本米同日本松茸。呢道菜系我觉得相对地吸引,佢嘅鸭肝份量十足,入口油脂感十足,呢个时候汤饭就发挥功用。鸡汤鲜甜。鲜甜嘅鸡汤有一个好好解腻嘅效果,鸡汤唔会好油腻,单淡淡都系鸡嘅香味。𠮶个人好想饮多碗鸡汤啊。

第七道菜系澳洲和牛,配上黑松露汁。个人认为,餐厅主要依靠黑松露汁,有几道菜都会配上黑松露汁。牛肉一上枱已经见到系好靓嘅三成熟,肉质带有牛肉香气,亦都有少少嘅油脂香。好味!

最后一道菜系豆腐雪糕。另外仲有抹茶mousse,以及菠萝同芒果。豆腐味同抹茶好夹,亦都为呢一刻餐上完美嘅句号。

可能因为有任食生蚝同任饮,所以觉得好饱。整体来讲,呢个价钱,我觉得都好合理。而且真系食足三个钟,叫做好好享受一个午餐。希望下次再嚟嘅话,亦都会有唔同既菜式。