2014-08-25
昨晚一时兴起,恰巧阅报察有优惠劵之,故本将军便携家眷前往之,以会将军之威名矣。报纸上面做紧一个叫"双蟹宴"既promotion,于是就叫咗一set试试。蟹将军首先派出"刀锋豆腐"作为先锋部队,将豆腐切成一块又一块薄片,初时上枱以为系浸淫于豉油之中,岂料个啲酱料系点蟹既醋。在卖相上,呢个刀锋豆腐的确完美展现厨师既刀功,每片豆腐既厚薄都系一模一样,可惜既就系配醋,醋同豆腐两者格格不入,就似一对貌合神离既恋人一样,两人唔似系向著同一个方向进发,的确令人心酸唏嘘。唯一可以解释就系,呢个刀锋豆腐系蟹军既先头部队,希望能个开开我地个胃啦。接住就系到豉椒炒蚬,中规中矩吧,其实好似踢足球打中场一样,只要唔好传失波,偶作向前传球,就已经算系打得唔错,恰好形容呢一味𩠌:只要发挥正常,一般都唔会走样得去边。到到九肚鱼啦,味道香口惹味,可惜骨头有如九肚山路一样九曲十三弯,对于不精于面对骨头既我自然系一个大挑战。身为将军,面对挑战,又岂能放弃?虽然面对呢个困难既处境,但只要有耐性,慢慢解决,唔好放弃,坚持信念,最终必会守得云开,问题迎刃而解,尝到美食。避风塘炒蟹,都不必多讲,由于挂住食既关系,所以记得既味道实不
避风塘炒蟹,都不必多讲,由于挂住食既关系,所以记得既味道实不太多,不如简单直接地讲,过多既文字,只会令人生烦厌之感。好啦讲正题:香口、多肉,啲蒜头多到可以用个樽入返起佢打包返屋企用,所以未上枱已经闻到好香好香,只蟹钳同蟹盖系冇得输,明知食完肥廿磅都系忍唔住,决意舍命陪君子。
三杯鸡,又系好好味,每件鸡都入晒味,所以明知落咗酒,对酒精有敏感既我都忍不住将生命一舍再舍,所谓今朝有酒今朝醉,现实生活令人心碎。
系食咗几味咁浓味既𩠌菜之后,系时候要食返一啲清清地既dishes去refresh个味蕾,所以就有一碟蕃茄浸时蔬,就好似我地经过每日劳累工作之后浸一浸按摩浴一样,俾味蕾休息一下,充满电之后又去搏杀过。当然,唔系人人都认为按摩有效啦,可能就咁饮杯清茶就够,但呢一碟菜系呢餐饭既作用系正面既。
系按摩完味觉浸完温泉之后就到另一味蟹啦,就系娘惹蟹,虽然个名有个娘字,但佢个size并不娘娘腔,比避风塘个只有过之而无不及,可以加入变种特工做超能博士既手下。原本蟹将军会送六只馒头过我方阵营送蟹食,但系卖晒,所以最后叫咗两个饭捞咖喱,但效果一定比捞馒头为佳,因为馒头淀粉密度高,本身食落去已经有甜味,如果加上咖喱的话又会犯上貌合神离之误,但捞饭的话就能完美磨合,天生一对,能够试到捞饭,实为天意,由此可见,命里有时终需有,终需会时辰到,别怕。会正题,呢一只蟹个钳,比本将块面还要大。
最后就系蟹肉蚝仔泡饭,系上枱个阵waitress洒咗一啲饭焦落去,大大提升咗饭既口感,唔会一味俾啲汤浸淋,有硬有软唔单寡。