2024-07-11 4632 浏览
澳門瘋堂斜巷有好多好靚嘅葡式建築,當中仲有活化咗成為餐廳嘅㖭🍽️!喺裏面食返餐葡國菜,享受咁有風情嘅環境,加上外籍侍應服務好好🥰,可以深度感受到澳門歐式嘅一面。.🫒前菜餐包係有咬口嘅款式🫦,配埋橄欖果蓉,橄欖味濃郁得嚟唔會太油膩,帶一啲清新。.🐙八爪魚沙律將洋蔥、瓜類、蕃茄等等嘅蔬菜切成粒粒🔪,好方便,一啖食都唔同嘅香口風味。魷魚份量較多,每片都係一大片、香香軟軟👅,口感唔錯。.🐔辣汁燒雞雞皮燒得好香脆,咬落去脆卜卜💥,雞髀食落肉質嫩身。配菜嘅薯片都係薄脆嘅類型😋,好食。辣汁係另上,超級超級辣🌶️,鍾意食辣嘅朋友可以挑戰吓!.🦆焗鴨飯每一啖裏面都食到一絲絲嘅鴨肉💕,而且鴨嘅油脂滲咗入去飯粒裏面好香。飯粒唔會似外面嘅risotto咁過硬✌🏻,啱我哋口味。配埋煙肉、葡式臘腸🐽,更加鹹香。.🍮木糠布甸好有葡式風情嘅甜品!最有特色喺呢度嘅木糠餅碎整得超級幼細🤩,食落感覺好順口,配埋忌廉濃郁滿足。.🍐砵酒燴梨梨肉整得多汁又超級軟腍😝,充滿咗酒嘅甜香味,入口即溶。.🍾Dessert Wine Flight 幾款酒都好夾甜品!Moscatel係帶有貴腐酒甜香味🍯,同甜品嘅甜味好夾。Amarguinha有
🫒前菜

🐙八爪魚沙律

🐔辣汁燒雞

🦆焗鴨飯

🍮木糠布甸

🍐砵酒燴梨
梨肉整得多汁又超級軟腍😝,充滿咗酒嘅甜香味,入口即溶。
🍾Dessert Wine Flight
幾款酒都好夾甜品!Moscatel係帶有貴腐酒甜香味🍯,同甜品嘅甜味好夾。Amarguinha有好重嘅杏仁香味🌰,我哋覺得配埋木糠布甸嘅忌廉味超夾。Ginjinha就有車厘子嘅酸甜滋味🍒,配埋甜品可以帶出果香。

🍷Sangria
調得好飲,紅酒味道本身順口,配埋生果嘅清爽、果香味🍃,好易入口。
2024-07-09
2024-06-09 5389 浏览
2024年6月9日夜晚8點鐘 walkin入去女職員叫我等等 轉頭有枱等咗20分鐘 一對情侶walkin 入黎 即刻有枱 我即刻行埋去問有枱未 職員話唔好意思 認錯人 最後一張枱比咗岩岩對情侶 叫我再等20分鐘 睇下有冇人 no show ! 有嘅話到時再比枱我!!!咁嘅安排我比100分啦👍🏻
2024年6月9日夜晚8點鐘
walkin入去女職員叫我等等
咁嘅安排我比100分啦👍🏻
2024-05-08 5734 浏览
難得過大海快閃,特別訂了婆仔屋吃飯。book了六時,準時到達,但外面已排着長龍,需要店員逐一逐一放入座,餐廳真的夠晒排場。但食客就像難民一樣,等配給。先叫兩杯Sangria,味道正常。好懷念西班牙的日子。叫了前菜葡萄牙黑毛豬煙燻火腿36個月,一隻隻黑毛豬放在走廊,不過不是即時切,已切成的火腿一碟碟放在預備桌上。如果可以見到即時就好了。龍蝦燴飯原隻龍蝦上,畫面非常震撼。燒焗乳豬等了差不多1小時才上枱,皮脆,但有濃濃豬酥味,只可以說我還是比較喜歡港式乳豬的味道。整體而言,餐廳價格偏貴,食物質素沒有期望中的高,有點名過於實,下次也不會再來。

先叫兩杯Sangria,味道正常。好懷念西班牙的日子。

龍蝦燴飯
原隻龍蝦上,畫面非常震撼。

燒焗乳豬

2024-01-28 6743 浏览
我同朋友去咗婆仔屋食午餐,叫咗八爪丸沙律、燒排骨、海鮮焗飯。燒排骨賣相不錯,可惜完全沒有味道。這裏環境不錯,但如果食物品質咁差的話,顧客只會幫襯一次,也不會介紹給親友。
2023-01-12
2024-01-06 6625 浏览
上次食過返尋味,媽咪好喜歡這裡既食物及環境😎😎😋😋手多多上官網訂枱,發現12月31日除夕竟然仲有位,即訂枱兼安排過大海🤗🤗。先點前菜/小食:迷你沙丁魚~魚肚充滿魚卵😋葡萄牙黑毛豬煙燻火腿36個月~油脂分佈平均,好香油脂味,越咬越香釀蟹肉配迷你多士(冷盤)~啖啖蟹肉,好滿足香草水欖沙律:八爪魚沙律主食:紅酒燴牛脷~紅酒汁好味,牛脷夠冧燒豬肋骨~味道淡,要沾上燒雞辣汁提味辣汁燒雞~雞滑,辣汁超正焗鴨飯~有點煲仔飯Feel😁龍蝦燴飯(原隻)~訂了大份,好鮮味,材料豐富總括:今次依然覺得好好味,好滿足,食物有質素 物有所值。仍然同燒乳豬無緣,留待下次吧。
上次食過返尋味,媽咪好喜歡這裡既食物及環境😎😎😋😋

先點前菜/小食:

~魚肚充滿魚卵😋

葡萄牙黑毛豬煙燻火腿36個月

~油脂分佈平均,好香油脂味,越咬越香

釀蟹肉配迷你多士(冷盤)

~啖啖蟹肉,好滿足

香草水欖

沙律:八爪魚沙律

主食:
紅酒燴牛脷

~紅酒汁好味,牛脷夠冧

燒豬肋骨

~味道淡,要沾上燒雞辣汁提味

~雞滑,辣汁超正

~有點煲仔飯Feel😁

龍蝦燴飯(原隻)
~訂了大份,好鮮味,材料豐富

總括:
  • 釀蟹肉配迷你多士
  • 葡萄牙黑毛豬煙燻火腿36個月
  • 辣汁燒雞
2024-01-04 5209 浏览
今次係久違嘅澳門遊過嚟澳門就會想食葡國菜,婆仔屋1601佔地兩層,可以係傳統葡式古樓裡面用餐餐廳外仲有一棵大橡樹,預約咗晚餐時間過嚟,雖然門外缺少光線,但可以感受到舊有建築特有嘅古色古香預約咗所以好快就可以用餐 被安排喺二樓嘅位置侍應會先簡單介紹,第一頁係廚師推薦酒Menu另一份一入席就會送上以人數計嘅麵包,外脆內軟,就咁食都已經好好味附上嘅醬食落有小小酒味 今次嗌咗食評好多人推薦嘅葡萄牙黑毛豬煙燻火腿40個月 – 25克 一早切好擺盤係附近越食越滋味,如果可以加埋芝士就更正啦 葡國菜特色嘅焗鴨飯 最外面嘅飯焗得好香好脆,有小小似飯焦得嚟又唔會太硬身飯入面充滿鴨肉絲同埋炒香嘅洋蔥好快就清晒 另外仲嗌咗都好多人推薦嘅辣汁烤雞 因為男朋友唔食辣所以本來以為唔會食依樣,但見到其他人講雞本身唔辣於是都係跇咗相睇落去實在太吸引啦!!有半隻雞,有雞睥同埋雞翼雞肉都有加小小辣粉做調味,如果完全唔食得辣嘅人要注意~ 外皮同相望落嘅一樣好香口好脆卜卜肉質好嫩好juicy自家製薯片即炸超脆超爽口,份量超多根本食唔晒 仲嗌咗木糠布甸 超好食!!好滑好CREAMY,甜而不膩兩個人分食一個好快就食完 仲嗌咗s
今次係久違嘅澳門遊

預約咗所以好快就可以用餐

被安排喺二樓嘅位置
侍應會先簡單介紹,第一頁係廚師推薦
酒Menu另一份
一入席就會送上以人數計嘅麵包,外脆內軟,就咁食都已經好好味
附上嘅醬食落有小小酒味

一早切好擺盤係附近
越食越滋味,如果可以加埋芝士就更正啦

葡國菜特色嘅焗鴨飯

最外面嘅飯焗得好香好脆,有小小似飯焦得嚟又唔會太硬身
飯入面充滿鴨肉絲同埋炒香嘅洋蔥
好快就清晒

另外仲嗌咗都好多人推薦嘅辣汁烤雞

相睇落去實在太吸引啦!!
有半隻雞,有雞睥同埋雞翼
雞肉都有加小小辣粉做調味,如果完全唔食得辣嘅人要注意~

外皮同相望落嘅一樣好香口好脆卜卜
肉質好嫩好juicy

自家製薯片即炸超脆超爽口,份量超多根本食唔晒

仲嗌咗木糠布甸

超好食!!
好滑好CREAMY,甜而不膩
兩個人分食一個好快就食完

仲嗌咗sparkling water同埋菠蘿味汽水,汽水有小小太甜
飲品送到嘅時候都會先幫你倒完一杯~

餐廳服務超好,每個人都好友善
今次第一次食,但食完一次之後,已經變成每到澳門必食餐廳之一
已經好想再嚟食啦!

2023-11-13 6653 浏览
申請咗港珠澳大橋車牌之後過嚟澳門仲更加非常之方便🤣🤣好幾年冇嚟澳門食葡國菜,朋友介紹咗一間勁有氣氛古嘅裝修好友古舊嘅味道特色嘅葡國菜我哋早兩三日,已經預約book位門口已經好多個打卡位置,鍾意影相嘅朋友一定會鍾意嚟呢度我哋一行八人,基本上好多特色睬我哋都叫咗嚟試,佢嘅麵包好好食,我最鍾意就係呢啲望落去個樣好似好硬,其實內裏軟熟熟嘅包👍🏻👍🏻我最鍾意佢個檸檬蜆,清新得來有濃厚嘅白酒味道再配麵包食好好味😋?最後當然唔少得甜品啦,食葡國菜一定要食木糠布甸蛋糕🍰甜度正常唔會太甜,幾點打得非常之厚棉密好滑溜超好味冇嚟錯呢一間有正宗又有氣氛嘅葡國餐廳
申請咗港珠澳大橋車牌之後過嚟澳門仲更加非常之方便🤣🤣

我哋早兩三日,已經預約book位

門口已經好多個打卡位置,鍾意影相嘅朋友一定會鍾意嚟呢度

冇嚟錯呢一間有正宗又有氣氛嘅葡國餐廳
2023-10-21
  • 白酒煮蜆
2023-11-12 3545 浏览
難得訂到婆仔屋,即來一個週末快閃澳門。中午到達古式古香既婆仔屋,環境好舒服,慢慢嘆葡國菜🤗八爪魚沙律~酸酸哋既沙律汁,好開胃醒神葡萄牙黑毛豬煙燻火腿~甘香,越咬越有味😎迷你沙甸魚~好脆😋白酒煮蜆~新鮮,用麵包索汁,好好味釀蟹蓋配迷你多士~多士好脆、蟹肉好正😋紅酒燴牛舌~冧海鮮燴飯~熱辣辣,飯濕潤😘辣汁燒雞~滑辣、伴碟既薯片好脆🤗好滿足既午餐,家人食得開心。Encore咗煙燻火腿,可惜今次與燒焗乳豬無緣,唯有給自己一個再來既藉口😎
難得訂到婆仔屋,即來一個週末快閃澳門。

中午到達古式古香既婆仔屋,環境好舒服,慢慢嘆葡國菜🤗
八爪魚沙律~酸酸哋既沙律汁,好開胃醒神

葡萄牙黑毛豬煙燻火腿~甘香,越咬越有味😎

迷你沙甸魚~好脆😋

白酒煮蜆~新鮮,用麵包索汁,好好味

法包

釀蟹蓋配迷你多士~多士好脆、蟹肉好正😋

紅酒燴牛舌~冧

海鮮燴飯~熱辣辣,飯濕潤😘

辣汁燒雞~滑辣、伴碟既薯片好脆🤗

午餐
法包
  • 釀蟹蓋配迷你多士
  • 葡萄牙黑毛豬煙燻火腿
  • 八爪魚沙律
2023-10-26 4073 浏览
好多人讚不絕口的餐廳,特登去食,結果是完全無驚喜及食物平平無奇。叫了Top Five食物,味道很一般。雖然是得獎餐廳,但煮給普通客人食肯定同得獎菜式有差別。八爪魚沙律平平無奇,海鮮燴飯的材料都幾新鮮,味道OK,但無特別。對於富有盛名的餐廳來講除了餐廳本身建築物值得一睇,其他是失望多過預期
去澳門點都要食返餐葡國菜😂ALBERGUE 1601 俾好多人叫「婆仔屋」對依個名感到好奇嘅我搵咗少少資料,前身係仁慈堂,因為戰後專門收容難民、窮人、未婚女性,後來亦都有講話係一間收容女性嘅老人院,住滿咗婆婆
所以「婆仔屋」嗰名就係咁得嚟☺️佢有個位置後來亦都翻新成為一個藝術展覽場地Btw 餐廳設計行復古風,簡約優雅,🇲🇴推薦嘅係馬介休球,佢嘅鱈魚味道相對出色,不過整體今次係餐廳叫嘅食物都偏咸
去澳門點都要食返餐葡國菜😂
所以「婆仔屋」嗰名就係咁得嚟☺️
佢有個位置後來亦都翻新成為一個藝術展覽場地
之前去澳門玩都試過好幾間葡國菜,聽講都幾出名,不過都唔算特別好食。諗住今次去玩俾多最後一次機會去試葡菜,好彩最後有試到呢間婆仔屋1601,俾我哋都有機會食到好味的葡國菜。餐廳位於澳門荷蘭園,係一個富有舊時葡萄牙殖民地的氣息,四周圍都係舊時黃色嘅歐式屋仔,好有特色。講番野食,首先店員會上一籃小法包作為前菜,配有橄欖蓉俾我哋搽,法包略微偏硬,好彩我哋倒左啲初榨橄欖油黎點,呢個食法都幾好食。今次我哋兩個人叫左兩個餸,分別係焗鴨飯同辣汁燒雞。個焗鴨飯好得意,啲飯焦主要集中係表面,應該最尾攞左入焗爐焗脆左個表面,啲鴨肉就撕碎左撈埋係個飯入面,個飯有撈到醬汁(唔知係咪豉油),食落都有小小似港式臘味飯,而且有啲煙肉同葡式辣肉腸鋪左係面,岩岩上碟果陣見到連同飯焦一齊焗到啲油磁磁咁響,令人好有食慾。最後要介紹嘅就係辣汁燒雞,雖然餐牌寫需時25分鐘,但實際只需要大約15分鐘左右。第一感覺係份量唔小,有半隻雞,而且配菜有薯片。啲薯片似炸起無耐,非常香脆好食!隻燒雞都燒到岩岩好,皮脆肉嫩,咬落口仲有汁留出嚟,非常juicy,點雞個醬汁係非常之辣,唔知係咪有落到魔鬼椒果啲,連個店員都特登同我哋講話好辣叫我哋唔好

餐前法包

焗鴨飯

最後要介紹嘅就係辣汁燒雞,雖然餐牌寫需時25分鐘,但實際只需要大約15分鐘左右。第一感覺係份量唔小,有半隻雞,而且配菜有薯片。啲薯片似炸起無耐,非常香脆好食!隻燒雞都燒到岩岩好,皮脆肉嫩,咬落口仲有汁留出嚟,非常juicy,點雞個醬汁係非常之辣,唔知係咪有落到魔鬼椒果啲,連個店員都特登同我哋講話好辣叫我哋唔好點太多。

辣汁燒雞

整體而言,我哋都覺得呢間餐廳水準唔錯,呢個質素黎講價錢唔算特別貴(特別對比香港)。不過由於我哋都無試過係葡萄牙當地食葡國菜,而且對呢個國家嘅菜色無咩研究,因此評論唔到正唔正宗,總之係好食嘅!餐廳有葡萄牙殖民時代特色,走高級路線,店員大部分都唔識講中文,要以英文溝通,而且都好有禮貌,所以都十分推薦!
2023-09-09
餐前法包
2023-07-21 4343 浏览
12:30 落單,嚟咗個冇落鹽嘅caldo verde,跟著等咗一個鐘主菜馬介休炒蛋加薯仔都冇影,追咗一大輪先捧碟細細碟兼唔熱嘅俾我,我叫經理嚟睇吓,佢話It's not hot but it is not cold.我真係想拍枱走。最後佢都要整個碟俾我,因為實在離譜。佢最後送個甜品俾我我都費事食。所謂高級餐廳就係我全程要講英文。
2023-07-20
2023-05-17 7063 浏览
豬面脥:炆得夠林,好入味,入口溶,好食!燒鷄:入味,是傳統偏乾的燒雞,薯片是自家製,都好食。燒鯛魚:入味,燒得夠香脆,魚肉滑,好食。薯絲馬芥丘:薯絲新鮮香脆,比傳統馬芥丘球特別,可以一試。焗鴨飯:比較似港式爉味飯,油香夠,3-4人份量,可以一試。蕃茄飯好食,好有蕃茄味好Fresh, 配傳統偏咸葡菜非常合適。薯仔湯:正常的薯仔湯,較杰身炸BB沙甸魚:炸得夠香,小食不錯!酒水方便:叫咗一枝白酒,$292,幾fresh唔錯!呢到酒水唔算貴!#澳門婆仔屋 #婆仔屋 #葡國菜 #澳門美食 #婆仔屋1601
豬面脥:炆得夠林,好入味,入口溶,好食!
燒鷄:入味,是傳統偏乾的燒雞,薯片是自家製,都好食。
燒鯛魚:入味,燒得夠香脆,魚肉滑,好食。
薯絲馬芥丘:薯絲新鮮香脆,比傳統馬芥丘球特別,可以一試。
焗鴨飯:比較似港式爉味飯,油香夠,3-4人份量,可以一試。

薯仔湯:正常的薯仔湯,較杰身
炸BB沙甸魚:炸得夠香,小食不錯!

燒雞
薯仔湯
炸BB沙甸魚
蕃茄飯
2023-04-26 6561 浏览
隔左幾年終於去澳門啦🤩未出發之前已經不斷搵食邊間葡國菜,最重要係好食同環境舒服,甘岩朋友推介左呢間,就決定去試了😉 餐廳接受WhatsApp訂位,建議大家預早兩星期前訂位,因為餐廳都需要大概兩至三日先覆到訊息😜 大家可以預早少少到達餐廳,因為門口都係一個打卡位!餐廳以黃色為主調,門前有一棵大樹,環境幽雅浪漫,適合打卡📸吃飯的地方在餐廳2/F, 大概間了四個”房間”, 每個”房間”都有自己特色的主題和裝修,如果是二人的話,就會被安排到以紅色和黑色為主調的房間😌🌟麵包籃一早下就會送上一籃麵包籃,麵包屬正常法包類,但略嫌偏硬🥹🌟Gralic Shrimps $118一上枱就聞到陣陣蒜蓉香味🤭一共有五隻蝦,正常size,廚師已經預先剝了大部分的殻,所以食起嚟好方便😜 蝦🦐是新鮮的,無雪味,蝦肉爽口,底層蒜蓉醬汁非常多,可以用黎沾麵包食🤪 不過價錢相對上貴少少🌟Cod Fish Balls $98食葡國菜點少得馬介休球🤤 馬介休球炸得香脆可口,加入了薯仔蓉令口感更加軟糯,一啲都唔腥,好食!🌟Piri-piri Grilled Chicken $178中意食辣嘅朋友不能錯過!醬汁真係幾辣🤪 我低估

🌟麵包籃
一早下就會送上一籃麵包籃,麵包屬正常法包類,但略嫌偏硬🥹

🌟Gralic Shrimps $118

🌟Cod Fish Balls $98

中意食辣嘅朋友不能錯過!醬汁真係幾辣🤪 我低估左辣度唯有食烤雞(烤雞是不辣的)! 烤雞的皮燒得香脆,雞肉嫩滑,肉汁亦能鎖上,份量也相當慷慨,有5大件😌 另一highlight 就係自家制薯片🤩🤩 廚師將薯仔切成片然後炸,完全無炸過龍,啖啖薯仔味,真材實料👍🏻👍🏻👍🏻

🌟Seafood Rice Stew $268
另一要推介嘅係海鮮燴飯☺️ 海鮮份量多,有蝦,青口,蜆,魷魚圈,基本上每款都至少有3隻或以上,每款海鮮都新鮮,青口同蜆都無沙👍🏻👍🏻 燴飯汁充滿海鮮的精華,味道香濃的,飯選用了risotto, 吸收了海鮮汁口感大增!飯的份量都多,適合2至3人share.

🌟Sawdust Pudding $78
因為慶生嘅關係,餐廳都預備左蠟燭和plate writing,布丁上印有餐廳名字,口感非常幼滑,奶味濃厚,如果再多一點瑪利餅碎就更完滿🤤🤤🤤

• 海鮮燴飯
  • 馬介休球
2023-03-10 8453 浏览
今次過大海,朋友介紹婆仔屋葡國菜,環境好靚,有氣氛,可惜當日我哋隔離枱傾計有d大聲,食物唔錯喔!建築外觀內部裝修免費提供嘅麵包,d 橄欖醬好好味馬介休薯蓉球,材料好實在,咬開d魚一絲一絲,咸咸香香馬介休沙律,d魚好似不熟的,魚肉QQ彈彈,沙律酸酸的,好開胃豬面頰肉,好軟糯有肉味,個汁配d蔬菜好好味沙甸魚,香香濃濃燒烤味,魚油好香,但我哋唔多習慣d魚內臟味本來想叫海鮮焗飯,但老公唔多like,我哋叫個蕃茄燴飯,有驚喜喔!濃濃蕃茄味呢支水好抵飲
,食物唔錯喔!
建築外觀

內部裝修

免費提供嘅麵包,d 橄欖醬好好味

馬介休薯蓉球,材料好實在,咬開d魚一絲一絲,咸咸香香

豬面頰肉,好軟糯有肉味,個汁配d蔬菜好好味

沙甸魚,香香濃濃燒烤味,魚油好香,但我哋唔多習慣d魚內臟味

呢支水好抵飲

• 馬介休球