2011-08-22 230 浏览
It's our frst family dinner in Macau. Chose this restaurant not only because it's famous but also their cute name. I like elephantActually, I only tried once long time ago, the most impressed thing was the bread. I called to make reservation one day before, got the corner seat where we could enjoy the little private space. 馬加優 should be the must-have dish, we ordered the 馬加優 as appetizer, mussels in curry sauce and 葡国鸡. Luckily we didn't order any more, the portion was larger than we expected. T

馬加優 should be the must-have dish, we ordered the 馬加優 as appetizer, mussels in curry sauce and 葡国鸡. Luckily we didn't order any more, the portion was larger than we expected. The appetizer is as big as a main course
Needed to adjust the portion sense that we used to have in HK.

We all liked the 馬加優 very much, very delicous, especially when we almost finished the 葡国鸡, and add the sauce to it, yummy
Mussels were not bad, but a bit too oily. 葡国鸡 was just so so, only a few pieces with too many bones, smaller portion than the appetizer, that's funny.

Many customers are from either HK or Mainland China, very fast-pace, dishes were ready within 10 min. Good for people want to have a quick dinner before visiting the shopping streets around at night.

2011-08-20
2011-07-13 110 浏览
到澳門, 當然要吃葡國菜. 抱著一試無妨. 晚餐就選此店點了燒葡國辣肉腸 $38 - 辣辣的. 好有味道 焗葡國雞一份 $55 - 汁味濃. 配菜西椒紅蘿蔔都很甜很好味. 因為無要白飯. 用送嘅麵包薰葡汁. 感覺一流.烤豬手 $85 - 皮脆味香. 因為它, 叫了啤酒. 真係絕配. 其實食物同環境如何, 都取決於身邊人是誰. 一起吃好與不好吃的食物, 就不會計較食物質素. 享受此餐同時, 明白幸福原來是簡簡單單.
到澳門, 當然要吃葡國菜. 抱著一試無妨. 晚餐就選此店

點了
燒葡國辣肉腸 $38 - 辣辣的. 好有味道

2011-07-12
  • 烤豬手
  • 葡國雞
2011-07-08 103 浏览
餐厅环境宽敞明亮,舒适。我最喜欢经理给我推荐的:红酒牛尾--------味道简直一流马介休饼---------松脆可口 葡式乳猪---------于国内的乳猪完全不一样,这个香啊。我现在想起都还在流口水。

餐厅环境宽敞明亮,舒适。
我最喜欢经理给我推荐的:
红酒牛尾--------味道简直一流
马介休饼---------松脆可口
2011-07-01
等候时间
2 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日
  • 葡式乳猪、马介休饼、
  • 燒牛肋骨
2011-06-26 97 浏览
因為早到5:00pm所以不用等位,另一方面是服務員態度很好,我們只問怎樣點麵包,他告訴我們是跟湯,但轉頭他送了我們幾個,雖然並無要湯,而麵包是非常脆,非常好味。如果到氹仔買手信一定要順道到這吃葡國餐,價錢也合理。
2011-06-24
如果有辣腸就更好
不一定要吃馬介休飯,這個三文魚蟹籽炒飯都好好味。
非洲雞少少辣,味道好。
炒什菜一般,只是不想全肉餐。
離官也街一個街囗。
  • 忘記影羊扒,加了介辣吃非常不錯。
2011-06-23 71 浏览
晚上和朋友小聚,还没上楼就听到餐厅熙熙嚷嚷,实在热闹。刚刚上楼就看见经理彬彬有礼的向我问候,她解释道餐厅满座,是否介意等5分钟。我就同意,果然4分钟就给我们安排好了。餐厅这个热闹啊,服务员忙而不乱,训练有素。葡国鸡----味道香浓马介休饼---香脆可口牛肋骨----口感太棒了不枉此行!
晚上和朋友小聚,还没上楼就听到餐厅熙熙嚷嚷,实在热闹。
餐厅这个热闹啊,服务员忙而不乱,训练有素。
葡国鸡----味道香浓
马介休饼---香脆可口
牛肋骨----口感太棒了
不枉此行!
2011-06-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 燒牛肋骨,马介休饼,葡国鸡
2011-04-04 228 浏览
因為很忙,現在才寫到澳門食葡國菜的食評!在澳門威尼斯人酒店落腳後,本來打算找的葡國餐廳卻無法打去訂枱,我只有隻身去官也街行一行,終於找到馳名的小飛象葡國餐廳,就訂了當晚枱子。我們叫了一個二人套餐,包括:葡國雜菜湯炸馬介休球焗葡國雞紅酒燴牛脷葡國炒飯另加點了:辣味葡國臘腸燒沙甸魚 (1條)木糠布甸樣樣都有一定水準,其中以燒沙甸魚和焗葡國雞最入味,其次是辣味葡國臘腸,香口而不太辣,是開胃小食上選!今次專程過澳門品嚐葡國美食,價錢又不貴,果然沒有令我失望!
因為很忙,現在才寫到澳門食葡國菜的食評!

我們叫了一個二人套餐,包括:

炸馬介休球

另加點了:

辣味葡國臘腸
燒沙甸魚 (1條)
木糠布甸

今次專程過澳門品嚐葡國美食,價錢又不貴,果然沒有令我失望!
馬介休球
好味的葡國甜品-木糠布甸
  • 葡國雞
  • 葡國臘腸
2011-03-25 180 浏览
來到澳門, 當然少不了吃葡國菜!!我們選了在氹仔頗有名的葡國餐廳 - 小飛象葡國餐廳我們order了一個飯&一個餸, 一來唔係好肚餓, 二來可以再去吃過其他, yeah!!1. 三文魚炒飯2. 葡國雞3. 跟餐飽1. 三文魚炒飯 - 很爽身, 很香, 又有三文魚籽, 不過很細碟, yummy!!2. 葡國雞 - 葡汁很濃, 可以伴飯, 不過只有兩件雞, 薯仔比較多。3. 跟餐飽 - 雖然沒有order set lunch, 但都有餐飽吃, 很好!!服務態度一般, 冷氣唔夠大。總括來說都不過不失!!
來到澳門, 當然少不了吃葡國菜!!

我們選了在氹仔頗有名的葡國餐廳 - 小飛象葡國餐廳

1. 三文魚炒飯
2. 葡國雞
3. 跟餐飽

服務態度一般, 冷氣唔夠大。總括來說都不過不失!!
餐飽
餐飽
三文魚炒飯
menu
2011-02-16 107 浏览
黎澳門緊係要食下葡菜啦...問過係澳門D FRIEND 邊間最好食又抵食,就推介左呢間...因為係星期四晚同埋我地未到6點就到, 所以雖然無訂位, 都無問題..不過如果係旺既日子, 最好訂位先!坐低已經好心急搵野食,4大兩細, 叫左燒牛肋骨, 燒咸豬手, 三文魚子炒飯, 炒雜菜, 馬介休餅..點完菜無耐侍應就送黎6個熱辣辣硬豬仔包...澳門D硬豬又真係幾好味..老爺話食完呢個包都飽左一半啦, 點解個老板咁儍架, 咪做少左生意..呵呵..食物好快就陸續送到, 不過竟然係炒飯最快黎到..有D奇怪..不過仔仔係飯痴..佢就好LIKE嘞!跟住炒雜菜都唔錯..馬介休餅都好快就黎到, 哇, 一碟竟然有12件..咁抵食... 入面有薯蓉, 椰菜絲同埋馬介休...我都係第一次食..感覺有D熱氣, 但係奶奶話好好食...食唔停口..主角燒牛肋骨同燒咸豬手陸續登場, 先講燒牛助骨, 伴住d薯條..黎到仔仔就搶住食薯條, 大人就一人一舊搶住食d牛肋骨, 叫左7成熟, 肉質鬆軟, 超好味!至於個燒咸豬手, 配菜有成舊薯仔一齊上..見到都飽(由於太飽, 最後呢舊薯仔都無人掂過..唔知好唔好味..)...豬手D皮

主角燒牛肋骨同燒咸豬手陸續登場, 先講燒牛助骨, 伴住d薯條..黎到仔仔就搶住食薯條, 大人就一人一舊搶住食d牛肋骨, 叫左7成熟, 肉質鬆軟, 超好味!至於個燒咸豬手, 配菜有成舊薯仔一齊上..見到都飽(由於太飽, 最後呢舊薯仔都無人掂過..唔知好唔好味..)...豬手D皮燒到好脆..加埋有少少肥...好好味..份量都唔少..不過越食越覺得好似咸左D..反而送酒就一流..於是就叫左樽青島啤黎送D豬手..呢個配搭真係PERFECT!我平時唔多飲酒, 不過為左食D豬手..我都飲左大半杯囉

叫左咁多野都係$480...very good!
餐前免費送既硬豬仔, 正
燒牛肋骨
  • 燒咸豬手
  • 馬介休餅
2011-02-03 152 浏览
黎澳門要去食下葡國菜,於是點的主要是葡式食品。葡撻送來的時候很熱,外皮很脆,(跟平時食的很大分別,平時食的皮通常很實,而沒有脆的感覺)而且食落充滿蛋香,最重要是不會過甜。蒜蓉包夠鬆化,烤得乾度適中。炭燒沙甸魚味道正常,不過本人不喜歡多骨的魚。馬介休炒飯很正,推介。此飯看起來平平無奇,但炒得很乾身,每粒飯也軟硬適中,味道平均。而且飯炒得帶點黏性,口感不錯。馬介休乃當地鹹魚,撕成一絲絲(看似乾元貝狀),加入炒飯中令飯帶微鹹。焗葡國雞略帶椰香,送飯不錯。可惜冷卻後變得不好吃。木糠布丁cream很滑,木糠幼細,感覺在吃精緻的甜點。另,此店的效率甚高,上菜、叫服務均得到快速回應。
黎澳門要去食下葡國菜,於是點的主要是葡式食品。

蒜蓉包
夠鬆化,烤得乾度適中。

炭燒沙甸魚
味道正常,不過本人不喜歡多骨的魚。

焗葡國雞
略帶椰香,送飯不錯。可惜冷卻後變得不好吃。

木糠布丁
cream很滑,木糠幼細,感覺在吃精緻的甜點。

另,此店的效率甚高,上菜、叫服務均得到快速回應。
2010-12-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
圣诞节
2010-12-15 89 浏览
買完手信就去搵野食,黎到小飛象這間葡國餐廳咁啱有個大陸旅行團來到,所以一上樓梯那一刻覺得好嘈好彩我地坐去另一邊無咁嘈(因老公怕嘈)睇左好耐餐牌,發覺D野食都幾貴,所以點了一些較為包肚的食物一個海鮮燴意粉,燒乳鴿,一份蒜蓉包燒乳鴿:雖然香港有,但好少食,味道唔錯,只係佢讓入去個D料唔好食蒜蓉包:脆,D蒜蓉啱啱好,唔太多亦唔太少海鮮燴意粉:汁多,D魚有骨,皮有鱗(整得唔太乾淨)
買完手信就去搵野食,黎到小飛象這間葡國餐廳
咁啱有個大陸旅行團來到,所以一上樓梯那一刻覺得好嘈
好彩我地坐去另一邊無咁嘈(因老公怕嘈)

睇左好耐餐牌,發覺D野食都幾貴,所以點了一些較為包肚的食物
一個海鮮燴意粉,燒乳鴿,一份蒜蓉包

蒜蓉包:脆,D蒜蓉啱啱好,唔太多亦唔太少
海鮮燴意粉:汁多,D魚有骨,皮有鱗(整得唔太乾淨)
燒乳鴿
2010-12-13
蒜蓉包
與家人遊澳門,特意到氹仔舊城區嚐葡式食物。待到開業時間上午11時45分,進了小飛象,點了二人簡單套餐,有餐包、葡式青菜湯、紅酒牛脷、馬介休餅、焗葡國雞、西炒飯及蔗汁兩杯。以往在香港也吃到葡國菜,但不知道較正宗的葡國滋味。今天一試,各款食物是我心目中的高水準,用料新鮮豐富,濃淡適中,醬汁有特色,蔗汁清甜滋潤;侍應們服務有禮周到。希望將來有機會再吃。
蔗汁與茶

葡式青菜湯

馬介休餅

西炒飯

與家人遊澳門,特意到氹仔舊城區嚐葡式食物。

2010-10-25
蔗汁與茶
葡式青菜湯
馬介休餅
西炒飯
  • 馬介休餅、葡國雞、蔗汁
九月十二曰(星期日)話說我們在威尼斯人和永利發了少許横財本想吃永利軒的,但要等到三點三(我們還沒吃午餐)最後決定回官也街,看看有什麼好吃的官也街有不少出名的葡國餐廳山度士,木偶等也吃過了唯獨小飛象未曾吃過因已過了午市最繁忙的時間,上到二樓可以任擇座位我們坐了一張四人桌...先點一條炭燒沙甸魚做熱身沙甸魚有很多骨,要吃是我的一大難題老公仔細心幫我選取最少骨的部份,我也跟着小心奕奕地吃魚確實新鮮甘甜,燒過後魚汁豐滿而且魚肉很香嫩,確是不錯的頭盆接着送來的是海鮮燴意粉葡式的燴意粉是比較"濕"身的鮮濃的海鮮湯伴着煮得al dente的意粉而且海鮮頗豐富,又多花樣我們都吃得很滋味最後上碟的是紅酒燴牛尾這裡的較香港通常吃到的較重酒味肉質新鮮嫩滑,份量頗多,足夠兩人温飽結帳,服務員如常遞上帳單再加上一個牌"多謝惠顧"很有趣的,多謝為什麼不可從口道出來呢??吃過午餐,連忙到其他食店吃甜品!!!
九月十二曰(星期日)

話說我們在威尼斯人和永利發了少許横財

本想吃永利軒的,但要等到三點三(我們還沒吃午餐)
最後決定回官也街,看看有什麼好吃的

官也街有不少出名的葡國餐廳
山度士,木偶等也吃過了
唯獨小飛象未曾吃過

因已過了午市最繁忙的時間,上到二樓可以任擇座位
我們坐了一張四人桌...

先點一條炭燒沙甸魚做熱身
沙甸魚有很多骨,要吃是我的一大難題
老公仔細心幫我選取最少骨的部份,我也跟着小心奕奕地吃
魚確實新鮮甘甜,燒過後魚汁豐滿
而且魚肉很香嫩,確是不錯的頭盆

接着送來的是海鮮燴意粉
葡式的燴意粉是比較"濕"身的
鮮濃的海鮮湯伴着煮得al dente的意粉
而且海鮮頗豐富,又多花樣
我們都吃得很滋味

最後上碟的是紅酒燴牛尾
這裡的較香港通常吃到的較重酒味
肉質新鮮嫩滑,份量頗多,足夠兩人温飽

結帳,服務員如常遞上帳單
再加上一個牌"多謝惠顧"
很有趣的,多謝為什麼不可從口道出來呢??

吃過午餐,連忙到其他食店吃甜品!!!
紅酒燴牛尾
多謝不用口說的
2010-09-12
2010-08-23 47 浏览
小飛象很久前幫襯過一次, 份量很少, 今次來看看有沒有改善吧...地方很大很舒服, 人手很充足, 一叫就有人立即過來...不錯!點了一客烤葡式辣"立"腸 ($30), 半隻非洲燒雞 ($88), 2杯酒($50)...烤葡式辣"立"腸, 熱辣辣! 份量很多, 雖然是細細塊, 但有很多塊...味道很濃烈及辣辣地, 好惹味, 但又不會覺得咸及口渴...用來送酒一流!非洲燒雞跟我吃過的非洲雞有分別...平時吃的是比較濕身及有很多醬料...但今次可能是燒的關係, 很乾身...不過皮燒得很香口, 而且很入味...雞肉也很滑漏呢!啤酒$20/支...芝華士等只是$25...開支紅酒才百多元...很便宜!份量比以前改善了...下次有機會, 也會再去的!

份量比以前改善了...下次有機會, 也會再去的!
見旅遊書有推介又經過就上左去一坐低問左問個waiter附近有d咩特別點知佢答左幾句就有另一個waitress走埋黎黑晒面咁同個waiter講話"你死得未呀?"然後個waiter就好冇癮咁走開左我地點左1.炭燒沙甸魚正常唔係好腥2.馬介休炒飯超鹹, 我地4個人食得個一半3.牛肋骨正常 又唔係特別好味4.非洲燒雞唔係好辣, 都幾好
見旅遊書有推介又經過就上左去

非洲燒雞
2010-08-11
非洲燒雞
2010-07-29 59 浏览
黃金時段前住,見門口人龍,還怕沒位,幸好人數只有我們兩口子,等不久就可入去了。因為之前去其他店食了不少食物,之後也要留肚。所以也叫二碟菜罷了。葡國雞: 普通,熱乎乎傳來香氣,但食落則味道平平,椰味/葡汁味也略淡。不太突出。炸馬介休球: 味道不錯,炸得香口,外層脆,內裡薯蓉軟,加點莞茜香,每啖咬下去,也有一絲絲幼肉碎。走時在店地下買了包馬鈴餅,意外地難吃,味道還OK,是椰子味,但口感真的有點奇怪,脆不是脆,軟不是軟。

2010-07-14