2023-10-19 524 浏览
唔知點解冇評價,就等我寫下啦!雙人下午茶套餐 $238 再加一 入到去⋯包場⋯都好嘅靜靜地,最怕多人又嘈~本來想飲凍檸茶,點知冇⋯咁就飲熱檸茶啦⋯下午茶好靚~咸點,甜點明明各有 5 款,唔知點解少咗 1 款 - 鮮果檸檬撻⋯⋯算,都唔追問職員喇⋯最有驚喜係 - 班尼迪克蛋~一切流心,仲係暖暖地~(尋日食另一間全部都係凍⋯⋯⋯)而唔好食,食淨嘅係 - 馬卡龍,太甜⋯勁甜⋯⋯$238 再加一,呢度靜靜地又抵食幾好嘅選擇
唔知點解冇評價,就等我寫下啦!
雙人下午茶套餐 $238 再加一

入到去⋯包場⋯
都好嘅靜靜地,最怕多人又嘈~

本來想飲凍檸茶,點知冇⋯
咁就飲熱檸茶啦⋯

下午茶好靚~
咸點,甜點明明各有 5 款,
唔知點解少咗 1 款 - 鮮果檸檬撻⋯⋯
算,都唔追問職員喇⋯

最有驚喜係 - 班尼迪克蛋~
一切流心,仲係暖暖地~
(尋日食另一間全部都係凍⋯⋯⋯)

而唔好食,食淨嘅係 - 馬卡龍,
太甜⋯勁甜⋯⋯

$238 再加一,呢度靜靜地又抵食幾好嘅選擇

2023-10-17
2019-12-26 2578 浏览
今日是聖誕節正日,這裡的自助午餐價格不貴,所以已經有心理準備,不要對水準有任何特別期望。11點多去到,人已經很多,幸好侍應在11:45開始安排入座。凍蝦、瀨尿蝦、東風螺,冇乜味,反正黑青口細細粒又幾滑,羅宋湯足料又夠味,椒鹽雞翼好惹味,葡式蝦仁個汁奶味濃,义燒包、珍珠雞完全吾熱,炸馬介休球太多薯粉又冇乜馬介休,迷你雞批個皮好鬆化吾錯,葡撻就吾太鬆化,麻辣青口好麻香,牛角包好像隔夜的,白糖糕微甜彈牙。飲品選擇不少,橙汁、蘋果汁、沙冰、咖啡、茶。整體來說,普普通通,而且很多食物都吾夠熱,試過便算。
飲品選擇不少,橙汁、蘋果汁、沙冰、咖啡、茶。
整體來說,普普通通,而且很多食物都吾夠熱,試過便算。
2019-12-25
圣诞节
由於金光飛航來回船票200元,所以今天全家又坐艇。在馬交的第一站,就是五星酒店的自助午餐。由於是坐船過澳門,所以能夠提前來到酒店的餐廳了!時間尚早,要等到十二時正才可取食物。先繞場一週,看看有什麼好東西。  凍海鮮系列 海蝦鮮甜,青口還OK。瀨尿蝦&花螺無食到,而這次卻没有蟹腳了! 自己一邊吃著美味的海蝦,一邊聽著隔離枱的客人在呻:點解今次無左蟹腳嫁!沙律  圓枱上擺放著多款自家沙律,是餐廳自行調配的沙律,保證夠特別。葡式八爪魚沙律  自家調配的沙律,八爪魚混上洋蔥,彩椒,香草,黑椒碎。八爪魚粒粒,除了那八隻腳的部位,還有八爪魚頭部的肉,整體爽口彈牙,新鮮。葡式豬耳沙律 泰式蝦仁粉絲沙律 雞蛋沙律  芋頭沙律  Taro Salad with Mustard Mayo 芋頭芥未蛋黄醬?  香蕉沙律 香蕉很香甜,這個沙律比較似甜品。  時日中式菜餚 牛肉沙律??不過牛肉好好味!是日精選  為何不直接註明是<青木瓜沙律>呢!另一個是日精選 薯仔沙律,軟綿綿的薯仔鹹香惹味。  熱盤        有粥粉麵飯老火湯西湯燒味奶皇包,麻辣酒香炒青口,葡式咖哩蝦,葡式紅豆焗豬手等等。    但是,很
由於金光飛航來回船票200元,所以今天全家又坐艇。
在馬交的第一站,就是五星酒店的自助午餐。
由於是坐船過澳門,所以能夠提前來到酒店的餐廳了!
時間尚早,要等到十二時正才可取食物。
先繞場一週,看看有什麼好東西。
午餐 - 凍海鮮
凍海鮮系列
海蝦鮮甜,青口還OK。
瀨尿蝦&花螺無食到,而這次卻没有蟹腳了!
自己一邊吃著美味的海蝦,
一邊聽著隔離枱的客人在呻:
點解今次無左蟹腳嫁!
沙律
圓枱上擺放著多款自家沙律,
是餐廳自行調配的沙律,保證夠特別。
葡式八爪魚沙律
自家調配的沙律,八爪魚混上洋蔥,彩椒,香草,黑椒碎。
八爪魚粒粒,
除了那八隻腳的部位,
還有八爪魚頭部的肉,
整體爽口彈牙,新鮮。
葡式豬耳沙律
雞蛋沙律
泰式蝦仁粉絲沙律
葡式豬耳沙律 泰式蝦仁粉絲沙律 雞蛋沙律
芋頭沙律
芋頭沙律
Taro Salad with Mustard Mayo
芋頭芥未蛋黄醬?
香蕉沙律
香蕉很香甜,這個沙律比較似甜品。

時日中式菜餚
牛肉沙律??不過牛肉好好味!
是日精選
為何不直接註明是<青木瓜沙律>呢!
另一個是日精選
薯仔沙律,軟綿綿的薯仔鹹香惹味。

熱盤
但是,很多熱盤的名字都標為<是日精選>了!
<是日精選>之一的菠菜白汁焗魚柳很美味!
大魚柳肉質滑溜,白汁夠Creamy,菠菜没有起渣。
真的很美味,自己已經添了又添!

另一款<是日精選>豆腐系列,是我的至愛。
硬身的豆腐,偏向東北魯菜豆腐的口感,有豆味。
假如伴有芡汁,應該會更美味。
烤焗炸系列
牛角酥,迷你雞批,焗葡撻,酥炸馬介休球,炸春卷,炸薯餅。
提子丹麥酥打錯名囉!
竟然變為<提仔>丹麥餅囉!!!

甜品
中式糖水甜品,西式糕點,基本系列皆備,大人細路都喜歡。
幸好小米尚算顧及儀態,每次每碟只取一款。
後來小米卻取來几塊曲奇餅,變為曲奇漢堡包!
飲品
茶啡檸茶檸水沙冰高濃縮果汁,DIY。

這個午餐十分抵食,可是自己會比較這次跟上次的食物。
沙律好味,但没有蟹腳!
午餐
葡式八爪魚沙律
幾個月前, 為了慶祝生日,選了這間餐廳嘗試。 當時餐廳有做折扣, 晚餐價錢不貴。地點在勵宮酒店,是可以從港外碼頭走路過去, 大概10至15分鐘便可到附近是漁人碼頭, 雖然人流不多,都可以走走拍拍照。擺盤佈置裝修都一流,坐位也挺舒適。種類方面有很多,普遍味道就一般啦, 似乎還未完全拿捏到水準。海鮮頭盤方面是有很多,但試了幾款,總是覺得不太新鮮。作為自助餐,巴黎餐廳可以做到種類豐富。沒錯,會令食客感到興奮, 有一種琳瑯滿目的感覺。若有折扣,可以再來一試,看看是否更進步。

擺盤佈置裝修都一流,坐位也挺舒適。

海鮮頭盤方面是有很多,但試了幾款,總是覺得不太新鮮。

若有折扣,可以再來一試,看看是否更進步。

2019-09-03 2167 浏览
近排多咗嚟澳門 咁日頭有冇咩做,朋友剛好放年假就從香港過嚟探我。 佢亦都試下坐港珠澳 睇下從香港過嚟 時間長唔長是否方便 。我就想搵個地方傾下偈 咁見呢度價錢又唔貴咪訂二位 食自助餐午餐每人都係百三蚊港幣。喺門口180蚊一位仲要加一的話,我系平咗三分一。澳門食嘢邊度都咁貴啦,況且蟹腳都算可以呀,啲蝦又彈牙又新鮮,青口我就冇食啦 啲熱葷選擇唔太多,但係沙律反而國內遊客唔揀,所以我覺得幾好食囉 , 冇返到亂曬又唔會跌到一枱都係 。 其他熱葷就會發現 啲肉畀人挑走曬 。沙律我就好鍾意食橄欖嘅不過佢冇青橄欖,得黑橄欖同埋我太開心啦一咬落去 未剔核㗎,差點無左隻牙。午餐係冇刺身嘅但係都有卷物 不過我冇試到 我亦都唔鍾意食甜嘢所以甜品我就冇食嘅每位都有一個token可以去夾雪糕雪糕係movenpick不過都係嗰句我冇興趣就算有得夾亦唔代表有得食你幾時見過夾公仔鋪啲公仔機你一次就成功嘅?有中湯同西湯我揀咗飲中湯,不過不失,冇乜味精都可以㗎 飲料有汽水🥤但係冇zero,全部都係有甜味 有糖分嘅飲品有蘋果汁但係杯橙汁好似係用橙粉開嘅
2019-07-03 2492 浏览
去馬交玩兩日,唔知食乜好,成日都係葡菜,臨出發前上網見到有好抵食嘅自助餐,大人只須HK$380,勁抵!食物選擇好多,沙律、cold cut、芝士、餅乾唔少得。仲有中泰式前菜如蒜泥白肉、皮蛋酸薑、泰式沙律等。有大量海鮮如凍食嘅龍蝦、蝦、翡翠螺、生蠔、蟹腳、青口。熟海鮮就有蒸魚、海鮮煲、蒸扇貝、青口同蜆。真係多夠!不過魚生只得三款,三文魚、吞拿魚同墨魚。炸物有炸生蠔同炸榴槤添,榴槤味勁濃。當然肉類唔少得,燒牛肉、燒羊架、韓式辣豬肋骨、中式牛柳、咖哩雞、咖哩牛腩。仲有中好多甜品!最特別係有沙冰飲添!你話抵唔抵?

炸物有炸生蠔同炸榴槤添,榴槤味勁濃。

仲有中好多甜品!最特別係有沙冰飲添!你話抵唔抵?

用餐优惠
優惠券
2019-06-16 1633 浏览
今天經大HZM大穚過海,由MTR入閘到澳門酒店,竟然花了超過4個鐘。12:45到達酒店餐廳,在店門已經聽到滿座的聲音~好嘈吵。幸好餐廳仍為我們預留座位。於梳化位就座後,先出去看看有什麼好東西。 凍冰冰系列    水果 三至四款   回本菜之一凍海鮮:幼細的蟹腳甜,但海蝦更甜,無需沾醬油也有鮮味。青口唔霉。   沙律: 有基本系列的沙律及沙律醬沽,也有几款酒店自家調配的沙律。不過最喜歡墨西哥豆豆沙律。  壽司,冷麵,泡菜,辣蘿蔔,黑松露枝豆,煙三文魚,麵包類,無食到。       來到熱菜系列  基本麵檔,烤焗,粥粉麵飯,中湯西湯。在澳門一般葡菜餐館,Caldo Verde葡式薯蓉青菜湯也要几十個大洋,如今自助餐,必定要來一碗。 端午節應節美食~稯子也!  咖哩檔有印度咖哩燒青衣魚,沾白色乳酪一流。    炸馬介休,雞批,咖哩角,葡國雞,燒鴨,燒肉,泰式炸魚餅,蝦籽鯪魚球炆伊麵,葡式白烚鹹豬手,還有沙甸魚。  大大條的沙甸魚,肉質鮮美,卻未有去除內臟。多款熱盤中,最喜歡薯仔粒乾免治牛肉。牛肉不是絞碎的牛肉,而是牛肉粒粒。炒過後,牛的脂肪熔化了,跟薯仔粒粒共存。每一匙不止有牛的肉香,也有牛
12:45到達酒店餐廳,在店門已經聽到滿座的聲音~好嘈吵。
幸好餐廳仍為我們預留座位。
於梳化位就座後,先出去看看有什麼好東西。
凍冰冰系列
水果 三至四款
凍海鮮
回本菜之一凍海鮮:
幼細的蟹腳甜,但海蝦更甜,無需沾醬油也有鮮味。
青口唔霉。
沙律和水果
沙律
沙律:
有基本系列的沙律及沙律醬沽,
也有几款酒店自家調配的沙律。
不過最喜歡墨西哥豆豆沙律。

來到熱菜系列
基本麵檔,烤焗,粥粉麵飯,中湯西湯。
Caldo Verde 葡式薯蓉青菜湯
端午節美食~稯
端午節應節美食~稯子也!
印度咖哩燒青衣魚
咖哩檔有印度咖哩燒青衣魚,沾白色乳酪一流。
葡國雞
沙甸魚 & 蝦籽鯪魚球炆伊麵
大大條的沙甸魚
大大條的沙甸魚,肉質鮮美,卻未有去除內臟。
葡式白烚鹹豬手 & 薯仔粒乾免治牛肉
泰式炸魚餅 & 薯仔粒乾免治牛肉
多款熱盤中,最喜歡薯仔粒乾免治牛肉。
牛肉不是絞碎的牛肉,而是牛肉粒粒。
炒過後,牛的脂肪熔化了,跟薯仔粒粒共存。
每一匙不止有牛的肉香,也有牛脂的香。
這款再添二次。
TIRAMISU
酥點
甜品
曲奇很鬆化,葡撻,Triamisu有濃郁的冧酒味。
蛋糕和酥點款式相對較少,自己少食甜,當然無問題。
冰糖雪梨蘋果粘度高,雪耳的膠質早己溶在其中。
來到尾聲,發現有大良炸牛奶。
甜品
凍冰冰橙色沙冰,小米食到Lam Lam脷。
自己喜歡來一杯咖啡作完美的句號。
其實有多款飲品和果汁。
因為今天花了太多時間經HZM大穚到澳門,12:45才到達餐廳。
為了回本,全家堅持食到最後一分鐘,14:30才離座。

蒙地卡羅風格,本應很高雅。
如果今天客人少尐,餐廳寧靜尐尐,高雅度應該會提昇尐尐。
题外话/补充资料: 聽說 : 平日HZM大穚到澳門都只係3個零鐘。 無奈全家滯留在HZM大穚香港關口超過一小時,就是因為等澳門金巴,浪費時間囉! 最後在12:45才到達酒店餐廳! 幸好餐職在客滿之日, 仍為我們預留座位.
2019-06-07
泰式炸魚餅 & 薯仔粒乾免治牛肉
TIRAMISU
  • 薯仔粒軟免治牛肉
2019-04-11 2249 浏览
一心諗住過澳門食自助午餐雖然價錢係平~冇諗到伏成咁囉~真心覺得好伏~之前食過路氹某間酒店嘅自助午餐價錢同呢間差唔多 ❨ 有優惠價 ❩ 但係食物嘅水準好呢間超多~每樣野食都好好味~我覺得伏嘅就係呢間酒店嘅自助餐~真係冇諗過咁難食湯、麵嘅湯底好淡、前菜冷盤熱盤唔好食、葡國雞好鞋甜品都係唔好食蟹腳有 D 鞋有大半嘅野食係唔好食嘅~我算係食得淡味但係估唔到淡成咁好似冇落鹽咁只有少量食物係比較好~例如 : 菠蘿、曲奇餅、凍蝦
一心諗住過澳門食自助午餐
每樣野食都好好味~

我覺得伏嘅就係呢間酒店嘅自助餐~
真係冇諗過咁難食
湯、麵嘅湯底好淡、前菜冷盤
熱盤唔好食、葡國雞好鞋甜品
都係唔好食
只有少量食物係比較好~
例如 : 菠蘿、曲奇餅、凍蝦

2019-01-27 1837 浏览
本身其實想去捌樓廊,見個相好靚!好特別位於酒店8樓房走廊中間位置,點知去到要入住客人先可以食😱😱😣😭😭最後就去左呢間「巴黎餐廳」!酒店職員話都係食一樣既high tea set! 但環境無咁靚😖去到餐廳入面已經無咩客人,環境好大,好寬敞!餐廳入面可能只有我地一枱客!好舒服!我地叫左high tea set for 2, 好抵!$243 for 2! 如果叫一人high tea set都要大約160High tea set有咸點跟甜點!咸點有風乾火腿pizza, 三文魚芝士三文治、芝士火腿三文治、泰式炸魚丸!整體都凍凍地!唔係每款都有2件!上幾層都是甜點!甜點有士多啤梨千層酥、macaron, 朱古力、朱古力慕絲蛋糕、raspberry 奶凍、提子鬆餅!High tea set for 2仲可以每人叫一個飲品!當日只有English breakfast tea, jasmine tea, 只是茶包!相比香港既high tea, 呢個質素同食材都麻麻!但環境有優勝,因為酒店入面同埋有海景,以這個價錢算抵!而且係澳門一個可以坐下休息既好地方!好近外港碼頭!可以行去又或者酒店有shuttle

High tea set有咸點跟甜點!
整體都凍凍地!
唔係每款都有2件!
上幾層都是甜點!

而且係澳門一個可以坐下休息既好地方!好近外港碼頭!可以行去又或者酒店有shuttle bus 去外港碼頭!
同埋鄰近新重開既漁人碼頭!
可以去影完靚相黎呢間新開無耐既酒店度休息下!
High  tea  set  for  2
Jam  for  鬆餅
English  breakfast  tea
2019-01-27
2018-10-25 2486 浏览
來到 Day 2 夜晚,欣賞過第21屆葡韻嘉年華開幕禮後,我們去了漁人碼頭勵宮酒店裡面的巴黎餐廳享用自助晚餐。 原本對這4星酒店的自助餐沒甚期望,抵達後卻無論是環境、食物還是定價都有驚喜,值得推介給各位 buffet 迷! 除了間中幾張餐檯的綠色檯布有點老氣,餐廳整體裝潢都十分氣派典雅;週一至日18:30-22:30供應的東南亞海鮮自助晚餐,折後連加一成人$390.4/小童$190.4,已經囊括生蠔、龍蝦、麵包蟹、賴尿蝦、刺身、更多的熱海鮮、Häagen-Dazs 雪糕及果汁任飲,好抵食呢! 我們抵達時已是8時有多,buffet 不是最完整的場面,但也可見場內沙律區(還有另一邊芝士、火腿及切件水果區忘了拍)、粉麵區、中西熱食區(當中不乏海鮮如越式酸汁大頭蝦、咖哩龍蝦鉗、忌廉焗蠔、西班牙龍蝦海鮮飯)、咖哩區、燒牛肉區等,應有盡有。 食肉獸來到熟食區內,就專心幫襯燒牛肉吧,質素很好值得 encore,沙爹肉串及燒腩肉也不錯,羊架及燒肋骨就可以免了。另外重點推介這裡的海鮮冬蔭湯,非常豐富足料鮮甜,另一邊的九層塔炒蜆及藍貝也十分好吃! 凍海鮮選擇是很強的:即開生蠔、龍蝦、麵包蟹、賴

凍海鮮選擇是很強的:即開生蠔、龍蝦、麵包蟹、賴尿蝦、翡翠螺、熟蝦還有蟹腳,就看你喜歡那一樣~其中凍龍蝦爆膏但不算很鮮味,建議吃冬蔭功版本,但生蠔質素不差,蠔迷來到一定要 encore!

接著還有壽司、手卷,以及2-3款刺身,但時間及胃納都有限,不吃了;之後還有吉列炸蠔(連同之前生蠔及焗蠔,前後有三款吃法了)、Pizza、葡撻及雞批等,十分豐富~

最後是甜品及雪糕區,坦白說本身對甜品不寄予厚望,但味道又OK;另一邊還有朱古力、雲尼拿、芒果及草莓口味的 Häagen-Dazs 雪糕,加上自家製的榴槤雪糕,十分豐富!

最後,除了切件水果區的西瓜、火龍果、蜜瓜 、哈蜜瓜、菠蘿等,餐廳也供應原個水果如香蕉、青紅蘋果、梨子、鮮橙等;而場內橙汁、西柚汁及蘋果汁也是任飲任添。

抵達時見到鄰桌擺滿一檯的食物十分吸引,過問後拍了一張照片公諸同好後,我也要開始譜寫自己的延禧,不,是暴食攻略了!

水果及沙律永遠要先吃,這樣才可以幫助消化;接著就可以盡情大嘆冷熱海鮮,下圖就是個人的海鮮餘殼陣。但我已不算強,隔離身形纖巧的阿 Yan(不是我!)由頭帶到尾,至少吃了2-3碟這樣的海鮮呢!

熟食方面,燒牛肉、炸蠔、冬蔭海鮮湯、九層塔炒海鮮、西班牙海鮮飯、燒腩肉及沙爹肉串都相當好吃;其實還有團友棒著湯麵吃得津津有味,但我真的吃不下了...

臨別,每款雪糕取了一球,加上水果及隨選的6款甜品(全部都不錯嘛),再喝一杯熱茶,徹底滿足了~

淨價 $390/位,週末不加價、離碼頭又近(步行6-7分鐘),值得一試的!
2018-10-19
同步刊载
2018-06-03 1686 浏览
既然住在勵宮酒店,自然早餐就在這裡巴黎餐廳吃了。這裡食物選擇非常豐富,比得上國際大酒店。住客收費只需葡幣108元。非常超值。早上坐在靠窗位置可看海景。好醒神。水果可加上蘆薈,健康。下次會再試晚上的自助餐。
2018-06-03
$108 (早餐)
家人選擇這家新開的酒店宿一宵,作為慶祝生日,還特地在周日入住,價格更優惠。最開心的是,入住登記之時,表明是因為慶祝生日,酒店UPGRADE為海景客房,還送上自家設計的啤啤熊。  買酒店推廣套票,包酒店自助早餐。 不過,早起的鳥兒有蟲吃,一家三口大清早就到此了!可能是星期一的關係,客人不多,可以在精美的餐廳裡,悠閒地享用早餐。放假就本該如此!全場暫時只有几枱客人在用餐,很寧靜,而坐在窗邊,可欣賞海景,環境滿分。 先繞場一週,看看有什麼好東西。冷熱鹹甜,一應俱全。 沙律,水果,冰凍乳酪,几款芝士,麵包款式多,可是没有烤爐。<牛奶麥皮>旁邊的碗都叠得整整齊齊。 熟食部:有腸,薯餅,煙肉等。車厘茄煮牛肉粒好好味。粥也有二款呢!白粥和雞粥。 不過豆漿更美味,自行配上沙律檔的核桃。飲完竟意猶未盡,再添一碗。也有現場即煮的奄列,可自選配料,熱辣辣煮好,真係好好味,又再安哥了。還發現,很多廚具都是用STAUB品牌。不過好似不見咖啡的踪影!原來要向職員提出,就會奉上靚靚咖啡了。悠閒又美味的早餐,這種才叫享受。可能下年生日,會再來這裡宿一宵。前提:有人主動付款的話~~

買酒店推廣套票,包酒店自助早餐。
不過,早起的鳥兒有蟲吃,一家三口大清早就到此了!

放假就本該如此!
全場暫時只有几枱客人在用餐,很寧靜,
而坐在窗邊,可欣賞海景,環境滿分。
先繞場一週,看看有什麼好東西。

冷熱鹹甜,一應俱全。
沙律,水果,冰凍乳酪,几款芝士,
麵包款式多,可是没有烤爐。

<牛奶麥皮>旁邊的碗都叠得整整齊齊。
熟食部:有腸,薯餅,煙肉等。

車厘茄煮牛肉粒
車厘茄煮牛肉粒好好味。
粥也有二款呢!白粥和雞粥。

明火白粥
豆漿&核桃

不過豆漿更美味,自行配上沙律檔的核桃。
飲完竟意猶未盡,再添一碗。
現場即煮的奄列
現場即煮的奄列
還發現,很多廚具都是用STAUB品牌。
不過好似不見咖啡的踪影!
原來要向職員提出,就會奉上靚靚咖啡了。
熱咖啡

悠閒又美味的早餐,這種才叫享受。
可能下年生日,會再來這裡宿一宵。
前提:有人主動付款的話~~
题外话/补充资料: 唔知這家酒店來回香港船票的PACKAGE,是否還會送每位住客的自助早餐?
早餐
生日